Protesti odloženi
0

Nova njemačka kompanija mogla bi biti rješenje za radnike Fiata iz Kragujevca

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Radnici Fiata u kragujevačkoj tvornici proteklih mjesec dana traže pomoć od države koja ima vlasnički udio u toj kompaniji, kako zbog promjene većinskog vlasnika ne bi bili primorani raditi u inostranstvu ili dati otkaze.
Premijerka Srbije Ana Brnabić, danas se u Beogradu sastala sa predstavnicima sindikata Fiata.

Samostalni sindikat FAS ranije je saopštio da je protest radnika Fiata zakazan za 26. maj, ali je on odložen zbog poziva gradonačelnika Kragujevca da predstavnici sindikata zajedno sa njim odu kod premijerke na razgovor.

Sindikat je pozvao menadžment Stellantisa da do danas ne poduzimaju nikakve radnje u cilju promjene statusa radnika.

"Tražimo da se država ne ponaša kao medijator, već kao suvlasnik u kompaniji, u koju ulaže svoj novac i da shodno tome zaštiti radnike, odnosno svoje građane", naveli su iz sindikata.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država za dio radnika Fiata u u Kragujevcu koje bude otpustio Stellantis ili sami napuste posao jer su nezadovoljni ponuđenim uslovima, obezbijediti posao u novoj njemačkoj kompaniji u tom gradu, prenosi Telegraf.rs.

Vučić je radnicima kazao da više ne žive u eri socijalističkog samoupravljanja, te da država ne upravlja Fiatom već konzorcij Stellantis koji donosi sve poslovne odluke.