Kapitalni projekti
53

Nikšić razgovarao s predstavnicima EBRD-a: Južna interkonekcija nam je jedan od važnijih interesa

B. R.
Susret članova Vlade FBiH i predstavnika EBRD-a (Foto: Vlada FBiH)
Susret članova Vlade FBiH i predstavnika EBRD-a (Foto: Vlada FBiH)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) je u razgovoru s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) poručio da je plinovod Južna interkonekcija jedan od važnijih interesa ove vlade.
Kako su saopćili iz Vlade FBiH, današnjem sastanku s EBRD-om prisustvovali su i ministar za energiju, rudarstvo i industriju Vedran Lakić (SDP) i predstavnici Ministarstva saobraćaja i komunikacija. Razgovarali su s direktoricom EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuelom Naessl i njenim saradnicima.

Teme razgovora bili su, kako su istakli, aktuelni projekti u FBiH koji se realizuju uz podršku EBRD-a, što se prvenstveno odnosi na izgradnju dionica autoputa na Koridoru 5C. Bilo je riječi i o investicijama u željezničku infrastrukturu, kao i u oblast energetske tranzicije.

Predstavnici Ministarstva saobraćaja i komunikacija istakli su dva bitna projekta koji podrazumijevaju modernizaciju i elektrifikaciju željeznice, a koji su uključeni u trogodišnji program javnih investicija FBiH.

Nikšić je istakao je opredjeljenje Vlade FBiH za kontinuitet u saradnji za provedbu svih projekata koji se realizuju uz podršku EBRD-a, kao i drugih međunarodnih finansijskih institucija bez kojih bi se velike investicije, kako je konstatovao, teško mogle ostvariti.

Jedan od važnijih interesa za Vladu FBiH naveo je Južnu interkonekciju, kao, kako je naglasio, dodatni izvor energije, ali i ekonomskog razvoja i napretka Bosne i Hercegovine. Podsjećamo, pojedinima, prvenstveno opoziciji u FBiH, ovaj projekat je sporan, strahujući da će se njime energetski sistem dodatno podijeliti. Ključno pitanje je ko i kako će se upravljati Južnom interkonekcijom.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković (NiP) je sinoć za TVSA izjavio da ne treba prejudicirati ko će upravljati ovim plinovodom. Potvrdio je da je bilo zahtjeva da se formira kantonalno preduzeće koje bi upravljalo Južnom interkonekcijom.

EBRD insistira na dekarbonizaciji

Direktorica Naessl, uz čestitku na imenovanju Vlade FBiH, zaželjela je nastavak uspješne saradnje na mnogim započetim projektima, posebno u saobraćajnoj infrastrukturi. Iskazala je zadovoljstvo da Vlada FBiH planira nove kapitalne investicije.

Naglasila je i važnost projekata energetske tranzicije koji podrazumijevaju obnovljive izvore energije. S tim u vezi, zatražena je podrška Vlade u donošenju odluka o dekarbonizaciji i novog zakona o energetici, a kako bi se uskoro sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine realizovala izgradnja dvije solarne elektrane.

Nikšić je istakao je da su projekti, koji se odnose na smanjenje zagađenja, između ostalih, prioriteti na kojima će vlada raditi, saopćili su iz Vlade FBiH.