Komentari (70)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"Procijeniti rizik od kršenja ljudskih prava" Naš ti gazda ne da godišnji odmor i dva dana slobodna u tjednu, platu uplaćuje minimalno na račun kakva bolan ljudska prava
Da li ovo vazi i za Kinu ? Ili će i dalje adidas i slične kompanije da imaju radnike Ujgure u konc logorima koji rade za 1 eura na dan ?
Zavisi za kakvu firmu radiš. Njemački CC, uvijek 2 dana slobodno imamo, zimski i ljetni godišnji bez problema.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Bolje da možda organizirate proteste u Berlinu radi plata u BIH, jer mi ovdje se nikad nećemo pobuniti nama je dobro i 100KM dok se ne puca
Pa nije loša 100KM dnevnica majstora i to da se načekaš majstora… plus ručak kahva
11protiv1 Grad od 100 hiljada ljudi ima radno sposobnih 70 hiljada, koliko treba srećo majstora? Da i hiljadu treba a i to je puno koliko srećo radnika ostane? Najveći procenat radnika 70% čine obični regularni radnici (pijuni na šahu najviše ih ima a najviše gore)
Šuplja priča za javnost. Pogledati rudnike litija i uslove rada u Kongu. Farme sjemena paradajza po Aziji, tamo kupe kilu za 102€ a ovdje prodaju za 60.000-400.000.Žene i djeca rade za kikiriki. Kakao po Africi...
Ipak sam optimista! EU ce od BIH napraviti uredjeu drzavu! Logicno da su krenuli sa najvecim "zagadjivacem" tj. SDA, slijedevi SNSD i na kraju HDZ. Normalno svima ce biti dato odredjeno vrijeme da se transformisu od extremistickih stranaka u normalne narodnjacke demokratske stranke!
Njemačka je izrabljivač broj jedan u svijetu.
Opet ce Bošnjo neke trange mange da izvede...nece radnik na zelenu granu ni u Njemaĉkoj da izadje sa našim vlasnicima i firmama...
Najgori su oni sto misle da ce iseljavanjem radne snage iz BiH gazde u bih dizati plate radnicima da bi ih zadržale Nece iz 2 razloga prvi je taj sto su toliko prokleti a drugi je taj da to moze tako dizale bi plate Hrvatska , Slovenija, Rumunija, Poljska pa bi bar priblizno sustigli Njemacku, Austriju ali to nije moguce
Pa ovi će naši poslodavci radije pustiti da im biznis propadne negoli da ulože u radnike.
eeeh tako se ide u Evropu , hvala Njemackoj
Suplja na papiru. Nijemci gdje mogu i oni izrabljuju
Pored domaćih ratnih profiterčina, ovi su humanitarci
Njemacka nikad vise radnika ne treba, a dogovor njemacke i bosne da se pipa radne snage zatvori na kapanje i dalje stoji. Pustite narod da ide, vakat je da bosna padne.
nije trazila*
Ne može, kako će gazdurine (ratne profiterčine) gazdovat ako nema robova, da nam mili predsjednik i njegovi zeleni termiti žive u blagostanju, sa pričom "nek se ne puca... brašna i ulja", dok narod umire u neimaštini
Bolje oni da provjere u njemackoj sta se radi. Puno iznajmljenih radnika radi ispod minimalne zakonske satnice a ako se razboli agencija ga samo odpise.
Selzer Bosnia u Rajlovcu ima dvije vrste radnika: 1.radnici selzera 2.radnici registrovani na ASA Direkt koje iznajmljuju Selzeru. Ovi prvi imaju za istu vrstu posla imaju veću platu za minimalno 300 KM i imaju dugoročne ugovore i rade samo prvu smjenu.
Ovi drugi na ASA Direkt se iznajmljuju zahvaljujući Fadilu Novaliću i SDA, rade sve tri smjene plus subotom, ugovore na mjesec ili tri mjeseca, dobiju otkaz ako odbiju da rade neki vikend i nemaju šanse da pređu na platu Selzera. ASA Direkt radnici zarađuju platu za ljenguze u ASA Direkt koje nije briga za njihove radnike i kasne im sa obračunom plata 5 dana u odnosu na Selzer. .
Tako ti je u njemackoj, radnici preko agencija imaju manje sve od stalnih radnika. A razgulise ih poslom.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Sta Hastor kaze? Hocel se povinovat, znal se sta?
HAHAHAH KAD STRANCI VIŠE VODE BRIGU O LJUDIMA NEGO DOMAĆE PATRIJOTE
Traže da se radnik normalno plaća i postupa prema njemu kao da je ljudsko biće uz to firme nebi trebale uništavati okoliš. I našim privrednicima pod predstavlja izazov. Ej mati mila.
Dok to prođe u parlamentarnoj skupštini, dom naroda, klub poslanika, pa dok se spusti do općinskog nivoa..
Sarkazam prijatelju, ako se tebe ne pita, pitati će se sindikat koji se neće složiti itd.