Važan projekat
1

Nevesinje dobija sedam solarnih elektrana, vrijednost investicije procijenjena na 800 miliona KM

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukupna vrijednost inesticije sedam velikih solarnih elektrana na području općine Nevesinje u periodu trajanja koncesije iznosi oko 800 miliona KM, rečeno je Srni u Ministarstvu energetike i rudarstva RS-a

Koncesionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora danas u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od sedam miliona KM, naveli su iz resornog ministarstva.

Ukupna instalisana snaga svih sedam solarnih elektrana je oko 500 megavata.

Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet RS-a plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po kilovat-satu, od čega će 95 posto sredstava biti usmjereno u budžet Općine Nevesinje.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor kompanije "Etmaks" Siniša Maksimović potpisali su danas u Banjoj Luci ugovore o dodjeli koncesija za izgradnju i korištenje sedam velikih solarnih elektrana na području općine Nevesinje.

Procijenjena instalisana snaga ovih elektrana pojedinačno je od 50 do 200 megavata.

Koncesije dodijeljene za solarne elektrane "Nevesinje jedan", "Nevesinje dva", "Nevesinje tri", "Nevesinje četiri", "Nevesinje pet", "Nevesinje šest" i "Nevesinje sedam" su dodijeljene na period od 50 godina.