Komentari (27)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
To je zato jer muškarci rade sve moguće poslove, a žene ne
Otvorene pozicije su BUKVALNO na svakom koraku. Nema radnog mjesta ni polja u kojem se ne traži radnik upravo sada. Kuharica dala otkaz u Restoranu nedavno jer je htjela 2000 maraka platu. Nije dobila i ona otišla na bolje mjesto. Pusti priče. Puno se pametuje a malo radi. Svaka žena i svaki čovjek danas može imat 4 posla ako hoće.
Morate uporediti plate po svakom zanimanju. Ne možete porediti platu prodavačice polovne robe i keramičara.
Naravno. I zašto bi to uporedio? Keramičar, kao i svaki drugi zanatlija, je uložio 4 godine svog života da taj zanat nauči kako treba i zato je skuplji. Možete sci polijepili sebi pločice i uštedit ali će vam trebat mjesec dana i neće valjat - pa biraj. A prodavačica može bit i neko ko nikad prije nije radio.
Žene svugdje moraju biti ravnopravne. Zalažem se za ravopravnost spolova u oknu rudnika Breza i u Euroasfaltu.
Pa zene su majke. Kako mozes biti majka i stici napraviti na poslu sve sto jedan otac stigne. Nemoguce. Ja svoju platu ravnopravno dijelim sa svojom zenom, cijeneci da ona ima vise drugih obaveza oko porodice, svjestan da ja ne bih zaradjivao vise da nije njene podrske u domacinstvu i oko djece. Tu je kvaka, u nasim medjusobnim odnosima, a ne rodnoj diskriminaciji na poslu. Po prirodi smo diskriminisani. Trebao bih se ja sad nekome zaliti zasto ja ne mogu radjati djecu npr.
Suplja prica. Normalno je da zene manje zaradjuju, ne zato sto manje vrijede nego zato sto imaju vise brige oko porodice, trudnoce, radjanja djece, odgoja, domacinstva i sl. Cesce koriste bolovanja, sto ke normalno jer ostaju i sa djecom kod kuce kad su djeca bolesna. Normalan par to prihvati kao objektivnu okolnost i me drami. Ovakve pokrete uglavnom forsiraju rospije kojima kolega ima bolju platu, ali ne zato sto je musko nego zato sto je sposobniji.
Sad će biti belaja, neplaćenog rada u domaćinstvu. Pa majku ti mahnitu ko treba da plati rad u domaćinstvu ženi ili muškarcu. Ako ovako krene naplaćivati će se sex u braku. Još da spomenem nešto nisam vidio žena na protestima rudara, Boga mi ni vidio na ovim radovima oko pruge. Zato ih je 98% u školama i ministarstvima obrazovanja.
To je realan procenat kad pogledas sta nece da rade a sta hoce. A isti ugivor ima.
Niko nije uračunao ozbiljne domaciće. Sracunaj koliko bi koštalo da plaćaš odgoj djece. Odvođenje i dovođenje iz škole. Vrtić. Doručak,ručak večera učine poslastice. Probajte sve staviti na papir pa puta dva. Plus muž navečer ima neke planove he he. Haj saberi sve to
Još kad se uključe oni što se opredjeljuju kao ono, ovo, četvrto lice, dobro one i prolaze. Ravnopravno svi u sve poslove ...
Skup tokmaka, nabijem i vas i ovo vase istrazivanje
Zar ovo nije napušteno? Esg
Nek rade poslove kao što su rudari, vozači kamiona, nek rade prekovremeni kao većina muškaraca pa će biti isto plaćene. One bi da manje rade a da budu isto plaćene. Pa ljudi ovo je kapitalizam, zašto da neko zaposli nekoga zbog toga koji je spol umjesto zbog njegovih kvalifikacija. Ovaj feminizam se ne bori za jednakopravnost nego za beneficije u korist žena.
Koji poslovi ? Kancelarija ili rudari?
Eno Ramovicka kaže da muškarac treba plaćati račune, izdržavati porodicu i finansirati sve. Zenina plata je zenina. Kad je tako, šta se bunite
Stani malo. Prihod je dobit koju biznis okrene po radniku. Ovo samo znači da žene u BiH PRIVREĐUJU ekonomiji upola manje od muškaraca. Ali koliko privređuju cjelokupnom društvu? Majke ili nane koje čuvaju djecu? Ne može se taj trud u vodu bacit nit pomnožiti s nulom. To samo znači da u prosjeku manje rade na radnom mjestu. Pa šta? Život ima i druge obaveze i poslove izvan ekonomije.
sofera fali na svakom koraku, eto svako mjesto neka se zaposli zena i bit ce vise zastupljene od muskih. vrlo jednostavno
Neravnopravnost kao i nezastupljenost žena u teškim fizičkim poslovima, zidar, građevinac, električar itd. Dupli standardi odgovoraju isključivo ženama jer da ne postoje dupli standardi rijetko koja žena bi mogla zadovoljiti test fizičke spremne za policiju, vojsku i sl.
Zašto se dozvoljava alapačama sa sumnjivim fakultetskim diplomama i 6 mjeseci radnog iskustva nakon 20 godina pokušavanja da se zaposli da uzme mikrofon i kontroliše razgovor u ovako važnim temama. Po čemu je udio u ekonomskom prihodu mjerilo učestvovanja u društvu? Jel to odgajanje djece beskorisna radnja? Kako će ekonomija postojat za 20 godina bez te djece?
Također, da li dotična gospođa ima ikakve dokaze ili verificirane podatke da je neko zabranio ženi da radi i na jednom radnom mjestu? Ima li primjer gdje je neko odbio da primi ženu na posao - poslova ima hiljade. Radnika nema. Svakodnevno se radnici traže. Kome više serete o neprimanju na posao?
izvinite zene - sta hocete? hocete u rudnik? gradjevinu? drvopreradjivacku industiju? metalnu? hocete li da budete komunalci?? drage zene, necete, ne mozete, ne zelite. Sta hocete?