Sjednica Vlade u Mostaru
15

Neophodne hitne mjere u BiH zbog koronavirusa: Hrvatska već krenula u spašavanje ekonomije

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U vrijeme pandemije i kriznih situacija nakon pitanja sigurnosti i zdravlja građana naredni prioritet je ekonomija. Vlada Republike Hrvatske jučer je reagovala konkretnim mjerama, a građane Bosne i Hercegovine, ponajviše poslovni sektor, to očekuje i od naših vlasti.
Privrednici već danima osjećaju posljedice, a kako su kazali u Udruženju poslodavaca FBiH, neke fabrike su zatvorene. Situacija može biti samo složenija nakon što je WHO jučer proglasio pandemiju, kao i cijelog niza restrikcija u segmentu saobraćaja.

U analizi domaćih ekonomskih eksperata za portal Klix.ba istaknuta je hitna potreba da domaće vlasti reaguju setom interventnih mjera, ponajviše kroz smanjenje poreznog opterećenja. S punim razlogom u vrijeme pandemije sve oči danas uprte su u sjednicu Vlade Federacije BiH koja zasjeda u Mostaru.

Kako bi to načelno trebalo uraditi pokazali su odgovorni u Hrvatskoj koji su jučer kazali kako je cilj Vlade RH očuvanje radnih mjesta.

"Naći ćemo mjere koje će pomoći našim poduzetnicima kada je riječ o likvidnosti, založit ćemo se za likvidnost davanja, odnosno poreza i prireza. Predložit ćemo i zakonske promjene kako bismo pomogli svima koji će biti pogođeni ovom krizom. Posebno želim istaknuti da se budžet dobro puni. Nema prijetnje za plaće i penzije, želim jasno poslati tu poruku hrvatskoj javnosti", kazao je premijer Plenković.

Kazao je kako su sve mjere uslovljene činjenicom da je Italija veoma blizu.

"Normalno je da pratimo trendove i ekonomsku razmjenu i sve što se bude zbivalo s hrvatskom ekonomijom je relevantno za njihovu likvidnost i ove mjere će ići na jačanje otpornosti bez presedana. Ovakva situacija u Evropi je bez presedana. Imamo razumijevanja za naše privrednike i naš turizam", izjavio je Andrej Plenković.

Ministar finansija Zdravko Marić kazao je kako je dijalog s privrednicima počeo na vrijeme i ono što je važno su radna mjesta te likvidnost poduzetnika.

"Vidjet ćemo šta možemo učiniti po pitanju poreza i doprinosa, a s druge je strane važan i doprinos finansijskih institucija", kazao je on.

Naša javnost s pravom čeka slične korake domaćih zvaničnika, hitna reakcija nikad nije bila potrebnija.