Problemi ne prestaju
94

Neizvjesna sudbina proizvođača i izvoznika šljiva i kornišona

M. P.
Počela berba kornišona/Foto: Shutterstock
Počela berba kornišona/Foto: Shutterstock
Kamioni sa svježim kornišonima i šljivama iz Bosne i Hercegovine i dalje imaju problema pri prelasku granice na prijelazu Bosanska Gradiška.

Kako je za Klix.ba kazao Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore TK, inspektori su fleksibilniji kada je riječ o radnom vremenu radnim danima, ali problem su vikendi.

"Fitosanitarni inspektori ostanu duže radnim danima ako ima kamiona koji su najavljeni 24 sata ranije. Međutim, problem je što kamioni koji su već tamo moraju čekati da prođu 24 sata. Sada izvoznici imaju problem i što im prijevoznici traže dodatnih 300 eura po kamionu, ukoliko provedu dan na granici. To dodatno poskupljuje cijenu našeg proizvoda i s tim dodatnim troškovima izvoznici teško mogu biti konkurentni, odnosno biti na nekom pozitivnom poslovanju. Dobili smo informaciju da su kupci u Njemačkoj, koji od nas otkupljuju svježi krastavac, najavili mogućnost prestanka otkupa, jer mi ne možemo pratiti kontinuitet njihovih potreba zbog zadržavanja na granici. Zbog toga dolazi u pitanje i kvalitet tih proizvoda koji provedu dva dana u kamionu u hladnjačama po ovako visokim temperaturama", kazao je Selimović.

Firme koje se bave otkupom i izvozom sada je, kako kaže Selimović, strah da će morati prekinuti otkup od malih proizvođača jer će imati višak krastavaca, zbog toga što su im hladnjače već pune.

"Jedan od velikih problema nam je i što fitosanitarni inspektori ne rade subotom, pa mi petkom ne smijemo poslati nijedan kamion, jer ne znamo da li će proći. Ako ne prođe, onda ostaje tu cijeli vikend i onda tu robu možemo slobodno baciti. To nama sada znači da petak, subotu i nedjelju nemamo izvoza, i da ono što utovarimo u četvrtak navečer, u petak ujutru bude na granici i tamo onda može da prođe ili ne. Onda u ponedjeljak imamo ogromnu navalu kamiona, gdje bude i više od 30 kamiona", kaže Selimović.

S obzirom na činjenicu da je vrijeme berbe kornišona, ali i šljiva uskoro, domaći privrednici se spremaju za težak period. Selimović ističe kako je u ovom poslu, osim firmi izvoznica, oko 10.000 kooperanata s kojima oni sarađuju.

"To su poljoprivrednici koji bi mogli doći u situaciju u kojoj su prije nekoliko godina bili proizvođači malina, da ne znaju šta će sa svojim proizvodima. To bi mogao biti njihov kraj. Strašno je to, pogotovo imajući u vidu činjenicu da su ogromna ulaganja do sada napravljena u razvijanju proizvodnje i kapaciteta, ali i građenju povjerenja kod kupaca. Sada je sve to postalo upitno", upozorio je Selimović te dodao kako je pisao fitosanitarnim inspektorima na ovom graničnom prijelazu i zamolio ih da produže radno vrijeme do 19 sati radnim danima te da i subota bude radni dan.