|

Neće se plaćati cestarina na dizel za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica

Neće se plaćati cestarina na dizel za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica
39
I. P.
18.11.2019. u 15:14
20
komentara
39

dijeljenja
Neće se plaćati cestarina na dizel za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica Foto: D. S./Klix.ba
Upravni odbor Uprave za indirektno očorezivanje BiH usvojio je Odluku koja predstavlja redovno oslobođenje od plaćanja cestarine na dizel gorivo koje se koristi za potrebe rudnika.
Riječ je o Odluci o količinama dizel goriva na koje se ne plaća cestarina za 2020. godinu, koje predstavljaju redovno oslobađanje od plaćanja cestarine na dizel gorivo koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica.

Također; UO UIO BiH usvojio je danas Odluku o minimalnoj i specifičnoj trošarini na cigarete, čime iznos specifične trošarine ostaje na nivou 2019. godine, a čime se završava proces harmonizacije trošarinskog opterećenja sa propisanim zakonskim minimumom.

Danas je usvojena i odluka o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2020. godine (1.1.2020. – 30.6. 2020.) i ona na godišnjem nivou iznosi 12 posto.

Također, UO UIO dao je pozitivno mišljenje na Odluku o usuglašavanju i utvrđivanju carinske tarife i carinske politike za 2020. godinu.

Na današnjoj sjednici razmatrano je više informacija među kojima i Informacija o odgađanju izvršenja rješenja od strane Suda BiH. Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH nije usvojio Odluku o određivanju privremenih koeficijenata raspodjele, niti poravnanjima.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...