Pomoći građanima
94

NB traži ograničenje marže: Zašto je litar goriva u Bijeljini jeftiniji za 27 feninga nego u Sarajevu

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na inicijativu Kluba poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na posljednjoj sjednici, održanoj 20. februara 2018. godine, usvojena je "Inicijativa za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata".

Kao što vam je već poznato, usvojenom Inicijativom se traži od Vijeća ministara Bi da zajedno s nadležnim entitetskim institucijama izvrši provjere koliko iznose marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litru goriva te da se one zakonski ograniče i smanje, sve kako bi se dio poskupljenja zbog uvođenja dodatnih akciza prebacio i na teret distributera i trgovaca naftom i naftnim derivatima, a ne samo na građane u BiH.

Prvog februara ove godine došlo je do povećanja maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata, uzrokovano uvođenjem novih akciza po litru goriva.

Maloprodajna cijena, prema kalkulacijama, povećala se i za 0,30 KM po litru zavisno od distributera, što je znatan udar za građane BiH, direktno kroz povećanje cijene goriva i indirektno kroz lančani rast cijena ostalih životnih namirnica koji će ubrzo uslijediti.

"Također, primjetna su u nekim slučajevima puno veća povećanja nego iznos posljednjih akciza na gorivo, kao i ogromne razlike u cijenama u BiH koje se kreću u rasponu od 1,89 KM, u Bijeljini, do 2,16 KM u Sarajevu, za litar iste vrste nafte", navode u Nezavisnom bloku.

Poručuju da su cijene goriva u BiH danas više nego recimo u Austriji.

"Za razliku od Austrije, gdje je cijena goriva 1,08 eura po litru, kao i BiH, prosječne plate su u odnosu na BiH i 5 puta više! Pozivam vas ovim putem da urgentno djelujete vezano za ovu problematiku, da zajedno s nadležnim institucijama spriječite nekontrolisana povećanja i smanjite marže distributera nafte i naftnih derivata, u skladu sa Zakonom i odlukom Parlamenta BiH, kako bi se osigurala zaštita građana u BiH, posebno najosjetljivijih kategorija stanovništva", poručuju iz Nezavisnog bloka.