Privreda
30

Nazire se kraj agonije radnika Cimosa, sporna još jedna tačka

Piše: J. H.
Prema posljednjim informacijama, agonija radnika Cimosa u Srebrenici i Sarajevu mogla bi se završiti danas. U pregovorima Sindikata i Uprave ove tvornice metalnih dijelova sporna je još samo jedna tačka.

Nakon što su iz Uprave ove slovenske firme odlučili ugasiti pogone u Srebrenici i Sarajevu te proizvodnju iz navedenih podružnica premjestiti u Gradačac, Kikindu i Kopar, reakcija 224 radnika, koji su trebali ostati bez posla, nije izostala.

Uprava Cimosa prvo je smijenila direktora Cimos TMD Ai d.o.o. Gradačac Fadila Novalića, koji nije htio potpisati restrukturiranje, odnosno otpuštanje radnika i prebacivanje proizvodnje iz dva navedena pogona.

Ovo je prelilo čašu za radnike koji su jučer u krugu fabrike održali proteste i dali podršku Novaliću.

Jutros su radnici Cimosa u Gradačcu došli na posao i, kako nam je kazao predsjednik Sindikata radnika TMD Cimos Ai Gradačac, Ševalija Đonlić, spremni su početi raditi. Kako nam je potvrđeno, održani su sastanci sa predstavnicima Uprave iz Slovenije.

"Nismo još napravili konačan dogovor i očekujemo njihov dolazak na dogovore o još jednoj tački. Mislim da smo napravili pomak i da bismo tokom dana mogli početi proizvodnju", kazao je Đonlić za portal Klix.ba.

Kako je potvrđeno za naš portal, sporno je imenovanje novog direktora, te su radnici zabranili njegov ulazak u krug fabrike u Gradačcu.

Iako još uvijek ništa nije zvanično, postoji mogućnost da se smijenjeni Fadil Novalić vrati na mjesto direktora i na toj poziciji ostane naredna tri mjeseca dok Sindikat i Uprava ne nađu dugoročnije rješenje.

Iz Nadzornog odbora Cimosa jučer su se oglasili saopštenjem u kojem navode da su upoznati o aktuelnoj situaciji u preduzeću

"Nadzorni odbor podržava Upravu u zaštiti interesa preduzeća, kao i primarnog interesa da se što prije uspostavi normalan tok proizvodnje i poslovanja u fabrici u Gradačcu. Zbog prekida proizvodnje, koji su prouzročile aktivnosti sindikata, ugrožene su isporuke kupcima, a time i plaće i radna mjesta uposlenih. Nadzorni odbor će, u saradnji s Upravom, nastojati da se situacija što prije riješi u korist društva, uposlenih i svih ostalih interesnih grupa", izjavili su Nadzorni odbor i Uprava društva Cimos d.d.