{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavlja se gradnja velike gondole Pale - Jahorina

S
1.6.2013. u 08:53
0
62
Nastavlja se gradnja velike gondole Pale - Jahorina
0
Nastavlja se gradnja velike gondole Pale - Jahorina
Početkom građevinske sezone nastavljena je izgradnja gondole Pale - Jahorina, rekao je Srni Veljko Golijanin, direktor i vlasnik firme "Majneks" sa Pala, koja je izvođač radova.
Golijanin ističe da trenutno grade objekt na polaznoj stanici, probijaju trase za montiranje 40 stubova i opreme oko gondole.

Do sada je urađen najveći dio pripremnih radova - prilazni putevi, probijanje trase do međustanice, radovi na izlaznoj stanici. To su nepristupačni tereni i iziskuju dosta vremena i rada.

Golijanin napominje da se svakom stubu treba prići kamionima, dizalicama, a svaki stub je poseban zahvat.

Prema njegovim riječima, kada se završe pripremni radovi - to će značiti da je 80 posto posla obavljeno, jer montaža opreme ide brzo i traje od dva do tri mjeseca.

Golijanin naglašava da je ovo veliki projekt, vrijedan oko 30 miliona KM, te da imaju oko 40 posto nezaokružene investicije.

"Uprkos svemu, nema zastoja, radimo punom parom, jer je projekt mnogo zahtjevan“, napominje on.

Ovim projektom bit će proširene skijaške staze na Jahorini za oko deset kilometara. Na taj način bit će riješen i problem parkiranja na Jahorini i velike gužve.

Golijanin napominje da je ovo čisto ekološki projekt - planinu spašavaju od velikog broja vozila i vikend-kolapsa, a to je prepoznala i Vlada Republike Srpske, koja će pomoći da projekt bude uspješno završen.

Izvršna direktorica "Majneksa" Maja Hršum ističe da je gondola već postala prepoznatljiva kao evropski projekt, što govori i priznanje koje su dobili od Evropskog pokreta u BiH za najbolji poslovno-turistički projekt u 2012. godini.

Ona navodi da je u aprilu ove godine u Banjoj Luci Privredna komora Republike Srpske organizovala manifestaciju "Najuspješniji u privredi u 2012. godini", gdje je kao predstavnik firme dobila priznanje za značajan doprinos u ženskom preduzetništvu.

Hršum podsjeća da će se gondola sastojati od 40 stubova, 18 do međustanice na Ravnoj planini, a 22 do samog vrha. Polazna stanica udaljena je 700 metara od magistralnog puta Sarajevo - Pale - Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara.

Razdaljina do međustanice iznosi 3.100 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.411 metara na Ravnoj planini, koja posjeduje veliki turistički potencijal, a on se, ako bude pravilno iskorišten, može pretvoriti u nordijski ski-centar.

Udaljenost do vrha iznosi još 3.502 metra sa nadmorskom visinom od 1.581 metar, a izlazi iznad hotela "Bord" na Jahorini, što znatno doprinosi direktnoj povezanosti skijaša sa stazom, te pješaka sa ulicom.

Ukupna visinska razlika iznosi 661,10 metara, a ukupna dužina trase je 6.602 metara. Ukupan kapacitet jedne kabine je osam putnika, što omogućava prevoz njih 2.000 tokom samo jednog sata.

Ukupan kapacitet parking-prostora na polaznoj stanici je 500 automobila i 35 autobusa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: