Ukrajinski udari
45

Napadi na ruske rafinerije nafte zahvatili su više od 10 posto proizvodnih kapaciteta

F. H.
Screenshot
Screenshot
Tokom dva dana ukrajinski dronovi napali su rafinerije nafte u Rusiji, oštetivši 12 posto kapaciteta za preradu nafte.

Trećeg marta zračni napad izazvao je požar u jednoj od najvećih fabrika za preradu nafte u Rusiji, fabrici Rosneft JSC Ryazan blizu Moskve. Rad manje rafinerije nafte Novoshakhtinsk na jugu Rostovske oblasti također je zaustavljen napadom drona, što je dodatno povećalo štetu koju je prouzročio sličan incident u Lukoilovoj rafineriji Norsi 12. marta, prenosi Ukrainska Pravda pisanje Bloomberga.

Udar na rafineriju nafte u Ryazanu, koja se nalazi oko 200 kilometara od Moskve, pokrenut je na postrojenju koje proizvodi 17,1 milion tona naftnih derivata godišnje, odnosno oko 340.000 barela dnevno. Rafinerija nafte Ryazan je glavni opskrbljivač benzinom za glavne regije Rusije.

Kasnije 13. marta, rad rafinerije nafte Novoshakhtinsk na jugu Rostovske oblasti zaustavljen je nakon napada dronom, kako je izvijestio Vasilii Golubev, guverner regije. Kapacitet tvornice je 5,6 miliona tona godišnje ili oko 112.000 barela dnevno.

Rusko ministarstvo odbrane navelo je da je vojska noću "presrela" 58 dronova u Belgorodskoj, Brjanskoj, Voronješkoj, Kurskoj, Rjazanskoj i Lenjingradskoj oblasti u Rusiji. Ovo je bio jedan od najvećih napada u posljednjih nekoliko mjeseci.

Tri objekta pogođena ukrajinskim dronovima u posljednja dva dana čine 12 posto ruskih kapaciteta za preradu nafte.

U noći s 12. na 13. marta Služba sigurnosti Ukrajine bespilotnim je letjelicama napala tri rafinerije nafte u Rusiji: u gradovima Ryazan i Kstovo u Nižnjenovgorodskoj oblasti i Kirišak u Lenjingradskoj oblasti.