Privreda
5

Nakon što joj je zapadno tržište zatvorilo vrata: Rusija ima pretenzije na azijsko tržište

Anadolija
Zbog sankcija koje su Rusiji uvedene sa zapada, ova zemlja ima pretenzije na azijska tržišta za prodaju prirodnog gasa. Međutim, prema najavama analitičara Rusija bi se na tom putu mogla susresti sa brojnim izazovima. 

Azijsko-pacifičko tržište predstavlja najveće rastuće tržište prirodnog gasa i plina u svijetu. 

"Ruske kompanije odsječene su od pristupa zapadnim tržištima", kazao je direktor istraživanja u Energetskom sigurnosnom programu u državnom azijskom zavodu za istraživanje (NBR) Mikkal Herberg. 

On je potvrdio i kako Rusija traži svoje mjesto na istoku. 

"Istina je da ruski Gazprom polako kreće prema azijskom tržištu, a Rosneft je nedavno dao zeleno svjetlo za izgradnju  novog LNG terminala na istoku", kazao je.

Dodao je kako Rusija već ima tri predložena projekta za Japan, Južnu Koreju, Tajvan i druga jugoistočno-azijska LNG tržišta. Prema njegovim analizama, moguće je da će se do 2025. godine Rusija proširiti u Kinu sa svojom kompanijom Gazprom za otprilike 38.000.000.000 kubnih metara godišnje.

Herberg, također, navodi da će se Rusija na istoku susresti sa brojnim preprekama, a prvenstveno svoj udio neće naći zbog prevelike konkurencije, ako se uzme u obzir LGN tržište Katara, Australija i Malezija. 

Dodaje kako će u natjecanju za azijsko NLG tržište za pet do 10 godina ući i Sjedinjene Američke Države i Kanada.

Sa druge strane, šef Odsjeka za strateška istraživanja u energetici pri FSBU Analitičkom Centru Alexander Kurdin kaže kako i Vlada Rusije podržava ruske pretenzije na azijska tržišta. 

"Širenje nafte i plina na azijsko tržište je glavna preokupacija ruske energetske strategije već godinama a Gazprom ima vodeću ulogu u tome", ističe Kurdin, te dodaje kako takve činjenice ne čude:

"Sve dok je azijsko-pacifičko tržište najprimamljivije, ne čudi da Rusija i ruske kompanije imaju interesa i da čak i Vlada Rusije podržava te napore jer je tržište Azije skoro najatraktivnije u svijetu."

"Treba dodati kako su sankcije sa zapada Rusiji dali dodatni motiv da se kreće prema istoku. Ipak, mnogi ugovori nafte i plina su zaključeni prije nego što su sankcije uvedene", zaključuje Kurdin.

Prema njegovim predviđanjima, u poređenju sa američkim i evropskim cijenama, azijske cijene biće visočije ali takve stvari u budućnosti moguće je korigovati. 

Rusija je u maju sa Kinom potpisala dogovor vrijedan 400 milijardi dolara, a Rusija će prema ugovoru narednih 30 godina izvoziti u Kinu po 38 milijardi kubnih metara gasa, sa mogućnošću da se ta količina poveća na 60. Ovaj potez dodatno je povećao izvoz ruskih energetskih proizvoda na istok.