Privreda
157

Najviše pivskih proizvoda uvozimo iz Srbije, a izvozimo u Izrael

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina je u 2014. godini uvezla pivskih proizvoda u vrijednosti 145.1520.386 KM, a izvezla 1.478.558 KM vrijednosti pivskih proizvoda. Statistički podaci pokazuju da uvoz proizvoda raste iz godine u godinu, a da se izvoz smanjuje.

Prema statističkim podacima BiH je u prvom kvartalu 2015. godine izvezla ukupno robe u vrijednosti od 554.426 KM, dok je u istom vremenskom periodu u našu državu uvezeno pivskih proizvoda u vrijednosti od 37.347.631 KM.

U 2015. godini BiH je najviše pivskih proizvoda izvezla u Izrael i to u vrijednosti od 177.180 KM.

Odmah nakon Izraela slijede Hrvatska, Srbija, Švedska, Australija, Slovenija, Holandija i Austrija. Godinu dana prije naša država je najviše izvozila u Srbiju, zatim u Hrvatsku i Izrael.

U prvom kvartalu ove godine, isto kao i u toku 2014., u BiH je najviše pivskih proizvoda uvezla Srbija, koju slijede Hrvatska, Slovenija i Crna Gora.

Podsjećamo, zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore Zdravko Marinković nedavno je kazao da trenutno u BiH djeluje pet pivarskih kuća, te da je jedna od njih pred zatvaranje.

Dodao je da ova grana privrede neposredno zapošljava više od hiljadu radnika, te da za svoju djelatnost u poslovanju veže veći broj kompanija.

"Nažalost, ukoliko se trendovi i ambijent u kojem posluje ova grana privrede nastave, dogodine ili vrlo brzo možemo govoriti o zatvaranju radnih mjesta u ovoj grani", rekao je Marinković.