Nema izmjena
9

Najniža plata u Republici Srpskoj ostaje 900 KM u 2024. godini

A. Ku.
Foto: X.com (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: X.com (Foto: F. K./Klix.ba)
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik potvrdio je da najniža plata u ovom entitetu ostaje 900 KM te neće udovoljiti zahtjevima poslovne zajednice da iznos najniže plate bude ispod 900 KM.

On se medijima obratio nakon održanog sastanka s predstavnicima Unije poslodavaca RS-a i Privredne komore

"Tragamo za konkretnim privrednim djelatnostima i uslugama i onima koji bi mogli da imaju probleme u poslovanju. Morat će da dokazuju da imaju taj problem i država će sa njima te probleme rješavati", rekao je Dodik.

Poručio je da entitet RS želi da sačuva kvalitetna radna mjesta, ali ne nauštrb njihovog gubitka i poslodavaca koje, kako je rekao, veoma cijeni i poštuje.

Istakao je da je realan problem činjenica da se na iznos od 900 KM dodaje 220 KM za topli obrok te 130 KM za putne troškove.

"To više nije 900 maraka najniža plata, nego nešto više. Tu postoje razni pristupi, ali radnicima se to naprosto mora da plati i da nađemo način onima koji imaju gubitke, koji su objektivni, ne subjektivni, pomognemo", rekao je Dodik.

Podsjetimo, Vlada RS-a je krajem decembra donijela odluku da će najniža plata u ovom entitetu od 2024. godine iznositi 900 KM.

Taj potez je naišao na negodovanje poslodavaca koji su kazali da će doći do zatvaranja preduzeća, ali i preseljenja sjedišta djelatnosti u FBiH.