Privreda
10

Na sajmu u Gračanici očekuje se 300 izlagača i 25.000 posjetilaca

FENA
U Gračnici će 22. aprila biti otvoren 5. međunarodni privredni sajam "Grapos-Expo“ na kojem se očekuje do 300 izlagača iz nekoliko država, te oko 25 hiljada posjetilaca.

Privode se kraju pripreme za početak sajma čiji je cilj promocija i međusobno povezivanje poduzetnika s domaćeg i inozemnog tržišta, te pozitivan utjecaj na stvaranje poduzetničke klime i intenziviranje privrede.

Prema riječima direktora Privrednog sajma Gračanica Nedžada Nuhanovića, već su svoj dolazak potvrdili izlagači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke, kao i ambasadori Republike Češke, Brazila, Francuske i Turske.

"Prvi put u BiH u Gračanici će sajam otvoriti pet najuspješnijih poduzetnika iz tog grada. Za prvi dan otvaranja imamo potvrđene izlagače iz 26 gradova BiH, te iz šest drugih zemalja, kao i dolazak četiri ambasadora. Ovaj sajam će po kapacitetu i po kvalitetu biti sigurno za 30 posto kvalitetniji nego prethodne godine", ocijenio je Nuhanović u izjavi za Agenciju Fena.

Kazao je i da postoji mogućnost da ceremoniji zvaničnog otvaranja sajma prisustvuje i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

Nuhanović ističe da će na sajmu svoj promotivni štand imati i Fudbalski savez BiH, s ciljem promocije odlaska reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, te je povodom toga i brazilski ambasador najavio svoj dolazak na sajam.

"Sa 5. aprilom će biti zaključeni svi izlagači i popunjeni kompletni kapaciteti koje smo mi predvidjeli ove godine. Skoro je sve spremno kako bi 7. aprila krenula realizacija tehničke izvedbe sajma, a 22. aprila će sve biti spremno za zvanično otvaranje", naglašava Nuhanović.

Gračanica organizacijom ulazi u petu sajamsku godinu, još jednog u nizu gračaničkih, a po do sadašnjim ocjenama i državnih privrednih sajmova.

Sajam, koji organiziraju firma Boms-Expo i Općina Gračanica, kao glavni partner sajma, bit će otvoren do 25. aprila.