{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Sajmu organskih proizvođača zdravi proizvodi od jedne do 20 KM

21.4.2013. u 17:18
15
12
Na Sajmu organskih proizvođača zdravi proizvodi od jedne do 20 KM
15
Asocijacija organskih proizvođača Kantona Sarajevo organizovala je treći Sajam organskih proizvođača. Sajam je otvoren ispred Tržnog centra Merkur na Otoci, a trajat će do 28. aprila.
"Proizvođači nude organske proizvode vrhunske kvalitete, a proizvodi uključuju med, ljekovito bilje, heljdine proizvode i sl. Svi proizvodi imaju organske certifikate. Sajam će trajati do srijede (24. aprila), a na njemu izlažu proizvođači iz KS i okoline. Pored njih, tu su i učenici Tursko-bosanskog koledža, koji rade na projektu 'Sprečavanje karcinoma organskom hranom'", izjavila je Sanela Somo, koordinatorica projekta Asocijacije organskih proizvođača KS.

Nažalost, kako nam je Somo objasnila, interes za organskim proizvodima u kantonu i državi je prilično mali, koliki bi trebalo da bude. Ipak, građani dolaze i kupuju proizvode na sajmu. Najjeftiniji proizvod su palačinci od heljde koji koštaju jednu KM, a najskuplji je med "Livada", koji košta 20 KM.

"Naš projekat se bavi liječenjem tumora organskom hranom te njegovom prevencijom. Našim projektom pokušavamo podići svijest o važnosti organske hrane u borbi protiv tumora. Pokušavamo podići svijest kako bismo došli do željenog rezultata da ljudi počnu na prirodan, zdrav i jeftin način vršiti prevenciju protiv raznih bolesti, a najprije protiv raka. Radio i hemoterapije su jako skupe, za razliku od organske hrane. Ona je zdrav, čist i siguran put do liječenja raznih bolesti. Mi ljudima pokušavamo da pokažemo da ne mogu samo oni koji imaju zdravstveno osiguranje i novac da se izliječe od neke bolesti. Pokušavamo ih motivisati da uz pomoć alternativnih načina spriječe neke bolesti. Mnoge od njih uzrokuje loša i nezdrava hrana. Organska hrana se proizvodi na kontrolisanom zemljištu, koje svako malo analizira kako bi se potvrdila čistoća, kako bi bili potpuno sigurni da nema nikakvih pesticida i da ne može naškoditi nama i našem organizmu", izjavio je za Klix.ba Amar Duran, jedan od učenika Tursko-bosanskog koledža.

Naredni sajam održat će se 6., 7. i 8. maja na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: