Privreda
15

Na Sajmu organskih proizvođača zdravi proizvodi od jedne do 20 KM

Piše: A. U.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Asocijacija organskih proizvođača Kantona Sarajevo organizovala je treći Sajam organskih proizvođača. Sajam je otvoren ispred Tržnog centra Merkur na Otoci, a trajat će do 28. aprila.

"Proizvođači nude organske proizvode vrhunske kvalitete, a proizvodi uključuju med, ljekovito bilje, heljdine proizvode i sl. Svi proizvodi imaju organske certifikate. Sajam će trajati do srijede (24. aprila), a na njemu izlažu proizvođači iz KS i okoline. Pored njih, tu su i učenici Tursko-bosanskog koledža, koji rade na projektu 'Sprečavanje karcinoma organskom hranom'", izjavila je Sanela Somo, koordinatorica projekta Asocijacije organskih proizvođača KS.

Nažalost, kako nam je Somo objasnila, interes za organskim proizvodima u kantonu i državi je prilično mali, koliki bi trebalo da bude. Ipak, građani dolaze i kupuju proizvode na sajmu. Najjeftiniji proizvod su palačinci od heljde koji koštaju jednu KM, a najskuplji je med "Livada", koji košta 20 KM.

"Naš projekat se bavi liječenjem tumora organskom hranom te njegovom prevencijom. Našim projektom pokušavamo podići svijest o važnosti organske hrane u borbi protiv tumora. Pokušavamo podići svijest kako bismo došli do željenog rezultata da ljudi počnu na prirodan, zdrav i jeftin način vršiti prevenciju protiv raznih bolesti, a najprije protiv raka. Radio i hemoterapije su jako skupe, za razliku od organske hrane. Ona je zdrav, čist i siguran put do liječenja raznih bolesti. Mi ljudima pokušavamo da pokažemo da ne mogu samo oni koji imaju zdravstveno osiguranje i novac da se izliječe od neke bolesti. Pokušavamo ih motivisati da uz pomoć alternativnih načina spriječe neke bolesti. Mnoge od njih uzrokuje loša i nezdrava hrana. Organska hrana se proizvodi na kontrolisanom zemljištu, koje svako malo analizira kako bi se potvrdila čistoća, kako bi bili potpuno sigurni da nema nikakvih pesticida i da ne može naškoditi nama i našem organizmu", izjavio je za Klix.ba Amar Duran, jedan od učenika Tursko-bosanskog koledža.

Naredni sajam održat će se 6., 7. i 8. maja na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović.