Komentari (33)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ako su minielektrane zlo sta onda reci za termoelektrane? I vjetroelektrane imaju svoje protivnike. Narusavaju izgled, prave larmu, ubijaju ptice.. energija je skuplja u odnosu na hidroelektrane i termoelektrane... Suncani paneli, isto tako uticu na okolis. Sta je alternativa? Da uvozimo struju ili da se vratimo u kameno doba, da zivimo bez struje? Ljudi koji se vozaju u dzipovima, struju iz termo- i nuklearnih elektrana trose nemilice, ko bajagi su zabrinuti za okolis. Dvojni moral?
@stefandz, postojeće he treba modernizirati, kao što to rade u hrvatskoj, a ne na svakoj riječici koja hrani neku dolini unistiti eko sustav za nečiji sitni ćar. Čuj klauzulu staviti, ma može se gdje se zakoni poštuju, gdje se smeće ne smije bacati u rijeke i pored puteva i drugi pasjaluci raditi...
@_ja_ Ovdje ste malo kontradiktorni. Sa jedne strane se protiv malih hidroelektrana ali ste za modernizaciju velikih? Jablanicu ne mozete modernizirati. Moze te je remontovati ali snaga i dalje ostaje ista. Zasto ne odgovorite na jednostavno pitanje. Sta je po vama alternativa malim protocnim hidroelektranama? Da li su Austrijanci, Slovenci i recimo Norvezani glupi narodi jer su iskoristili male vodotokove u proizvodnju struje. Pusti vodu da tece a kupuj struju u inostranstvu. Vrlo pametno...
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Mini hidroelektrane su veliko zlo. Rade ih tako da velikom cijevi provedu vodotok od jedne tocke do pogona sa turbinom da bi dobili potreban pritisak za pogon turbine. U sušnijem periodu ce vodotok sav biti usisan ili skoro sav, tako da ne treba pominjati sto ce biti sa kanalizacijom i smanjenim ili nikakvim navodnjavanjem usjeva kad je najvise potrebno. Na ribarenje se moze zaboraviti, jer sistem brane potpuno onemogucava kretanje ribe, pa tako ce je uzvodno potpuno nestati, a posljedice ce se osjetiti i nizvodno. Ne treba spominjati da okolno stanovninstvo od proizvedene struje nema nikakve koristi ni obestecenja, sto KRIMINALCE na vlasti naravno ne zanima. Nego ako je narod slozan i bez ispranog mozga treba zaboraviti nacionalne podjele i ovu bandu sprijeciti u nakani.
Ako su minielektrane zlo sta onda reci za termoelektrane? I vjetroelektrane imaju svoje protivnike. Narusavaju izgled, prave larmu, uticu (ubijaju) ptice.. energija je jako skupa u odnosu na hidroelektrane i termoelektrane... Problem kretanja ribe se lako rjesava. Postoje prevodnice za ribe. Treba samo staviti klauzulu na projekat. Ribe se mogu i prenijeti fizicki... Sta je alternativa? Da uvozimo struju ili da se vratimo u kameno doba, da zivimo bez struje?
samp pravite .dabogda se svi grijali na struju i bili nam čisti gradovi.hvala bogu nek se samo prave hidrocentrale.to vam je božiji blagoslov.
De vi uplatite poticaje od prošle godine pa tek onda gradite.
Ovo nema nikakve veze sa investicijama,ovo je "cist' kriminal" SDA bulumente,a Vares ce dobiti od "sake do lakta" i unistenu prirodu.Ako neko misli drukcije neka mi se na'sipu rina'ke
980 hiljada KM odmah na ime koncesije + 10 posto od zarade (opet na ime koncesije) sljedecih 30 godina opstini Vares + porez na dobit drzavi. Dabogda imali na hiljade ovakvih "kriminalaca". Sta je alternativa? Struja iz termoelektrane Stanari, iz nuklearke u Krskom ili iz minihidroelektrana u Sloveniji ili Austriji?
100.000 radnih mijesta i zlatne kasike je obeco' cak predsjednik!Sta je alternativa?Mini centrale,koze i bolesne junice Edina Ramica,Coviceve kockarnice...?Nema drug napredka i drzave sa SDA,u zabludi si.
Imam osjećaj da koliko god se neko trudio da reanimira već mrtvi grad Vareš, političari ga zaustave ili klepe pare..
Narod u BiH mora konacno da shvati da su mala mjesta u modernoj ekonomiji mrtva! Opstati mogu samo veci gradovi, ili manji koji su u blizini vecih (outback!).
@Sarajevo_sg Pa BiH nema velikih gradova
Eto još para za SDA, koji nastavljaju rasprodaju rijeka i drugih prirodnih resursa, tajkunima što stranim, što domaćim, pojeftino.
@ziganteli Pa jest bolje, ali za onog koji je uzeo pare, iako on sigurno nije za sadake, a šta i koje konsekvence i posljedice uzrokuju ovakve gradnje, to bi trebala neovisna struka da procijeni, ali sumnjam da takva ovdje postoji.