Privreda
1

Na konferenciji EBRD-a prezentirana dinamika radova na koridoru 5 C

FENA
Ensad Karić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ensad Karić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je održana danas u Londonu, direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić prezentirao je dinamiku radova na koridoru 5 C.

Tom prilikom, posebno se osvrnuo na nove projekte na koridoru 5 C koje bi mogao finanisrati EBRD.

Direktor Karić je istakao da JP Autoceste FBiH priprema novi investicioni ciklus za izgradnju dodatnih 80 kilometara autoceste, kao i da su u toku pripreme za provođenje novog modela finansiranja izgradnje autoceste u vidu javno - privatnog partnerstva.

Predstavljena je dinamika radova na osam gradilišta čiji će radovi biti okončani tokom 2014. godine, čime će Federacija BiH imati završenih i puštenih u promet 102 kilometra autoceste, odnosno 35 posto koridora 5 C.

Učesnici konferencije EBRD-a pod nazivom "Investiranje u zapadni Balkan“ bili su premijeri, ministri, direktori vodećih preduzeća iz zemalja zapadnog Balkana. Između ostalih, prisustvovali su: Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH, Edi Rama, premijer Albanije, Zoran Milanović, premijer Republike Hrvatske, Hašim Tači, premijer Kosova, Nikola Gruevski, premijer Makedonije, Milo Đukanović, premijer Crne Gore i Ivica Dačić, premijer Srbije.

Nakon uvodnih izlaganja Sir Suma Chakrabartia, predsjednika EBRD-a, Rt Hon Kennetha Clarkea, ministra bez portfelja u Vladi Velike Britanije i Štefana Fuelea, Evropskog komesara za proširenje EU, organizovani su paneli na kojima su predstavljeni regionalni projekti i mogućnosti ulaganja u oblast transporta, energetike, kao i veća ulaganja u zemlje zapadnog Balkana, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.