Nedostatak baterija
33

Musk tvrdi kako nove fabrike Tesle gube milijarde dolara

F. H.
Elon Musk ima crna predviđanja za svjetsku ekonomiju (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk ima crna predviđanja za svjetsku ekonomiju (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk kaže da Tesline nove fabrike u Njemačkoj i SAD-u gube milijarde dolara zbog nestašice baterija i prekida opskrbe u Kini. Multimilijarder je također nazvao tvornice u Berlinu i Austinu u Teksasu divovskim pećima za novac.

Zatvaranja zbog Covid-19 u Kini ove godine, uključujući Šangaj gdje Tesla ima ogromnu fabriku, sve više otežavaju rad proizvođača. Posljednjih sedmica Musk je upozoravao da će morati otpustiti dio radnika, te da bi to moglo iznositi i 3,5 posto Tesline radne snage u svijetu.

"Tvornice u Berlinu i Austinu trenutno su gigantske peći za novac. To je stvarno poput divovskog urlanja, što je zvuk zapaljenog novca", rekao je Musk.

Tvornice "trenutno gube milijarde dolara. Tone su rashoda, a gotovo da nema rezultata", rekao je u intervju sa vlasnicima Teslinih vozila iz Silikonske doline u Kaliforniji.

Musk tvrdi kako ove velike fabrike imaju probleme u povećanju proizvodnje zbog nedostatka dijelova koji se proizvode u Kini. Pojasnio je kako su neki dijelovi za proizvodnju baterija blokirani u kineskim lukama.