{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mujanović: Rast izvoza je pozitivan znak za domaću privredu

24.3.2014. u 19:32
34
45
Mujanović: Rast izvoza je pozitivan znak za domaću privredu
34
Mujanović: Rast izvoza je pozitivan znak za domaću privredu
Erol Mujanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U prva dva mjeseca ove godine BiH je ostvarila 5,1 posto izvoza više nego u istom periodu prošle godine. No, u isto vrijeme rastao je i uvoz u gotovo identičnom omjeru, tako da je BiH na tom planu stagnirala, rekao je za Klix.ba ekonomski analitičar Erol Mujanović.
"Rast izvoza je u svakom slučaju pohvalan i pozitivan znak za domaću privredu. S obzirom na to da je i uvoz porastao u gotovo identičnom omjeru, pokrivenost uvoza izvozom je ostala ista kao i prošle godine tako da je na tom planu BiH stagnirala", rekao je Mujanović za naš portal.

Dobra vijest je i da je bh. izvoz u zemlje CEFTA-e iznosio čak 27 posto više u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine.

"Ako posmatramo ovaj fenomen izolovano od drugih, vijest je odlična jer može značiti da je domaća privreda na regionalnom planu postala konkurentnija s obzirom na to da su domaće kompanije rastom izvoza osvojile veći dio tržišta u prva dva mjeseca ove godine nego u istom periodu prošle godine. No, ako uzmemo u obzir ukupnu stopu rasta izvoza (5,1 posto) onda rast bh. izvoza u zemlje CEFTA-e od 27 posto znači da je bh. izvoz u druge zemlje bio niži nego prošle godine u istom periodu", kazao je Mujanović.

Izvoz iz BiH je u prva dva mjeseca 2014. iznosio jednu milijardu i 321 milion KM, dok je uvoz iznosio dvije milijarde i 270 miliona KM (više za 5,2 posto), te je pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu bila 58,2 posto, a vanjskotrgovinski deficit iznosio je 949 miliona KM.

"Potrebno je raditi i dalje na poboljšanju poslovnog okruženja kako bi se privukli investitori i naravno kako bi se olakšalo poslovanje srednjih i malih preduzeća koja nose većinu tereta i izdataka za javni sektor. U tom slučaju njihovi proizvodi i usluge na globalnom tržištu bi bili još konkurentiji, cijenom i kvalitetom, a njihovi rezultati poslovanja mogu postati još bolji od čega bi profitiralo cijelo društvo", zaključio je naš sagovornik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: