Partner Mađarska
4

Mostarski sajam ove godine će okupiti 800 izlagača iz 28 zemalja

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Ovogodišnji 23. međunarodni sajam privrede – Mostar 2020. koji se održava u partnerstvu sa Republikom Mađarskom okupit će blizu 800 izlagača iz 28 zemalja svijeta, te skoro 50.000 posjetilaca.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak na konferenciji za medije je kazala da je zadovoljna odzivom izlagača i da su kapaciteti sajma već odavno popunjeni.

Izlagači iz 28 zemalja svijeta

Uz izlagače iz skoro 28 zemalja svijeta, na ovogodišnjoj manifestaciji očekuje se oko 50.000 posjetilaca.

"Republika Mađarska je prisutna na našem sajmu od samih njegovih početaka. Mogu slobodno kazati da je naš poslovni odnos prerastao u prijateljski, a uostalom i mađarski premijer Viktor Orban ističe kako Mađarska BiH smatra počasnim susjedom. Zbog toga nam je iznimno drago što je Mađarska ove godine zemlja partner jer će to još više učvrstiti naše poslovne i prijateljske veze", kazala je Bošnjak.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Naglasila je kako će se uz izložbu održati i veliki broj konferencija među kojima je i ''Investiranje u Hercegovinu''.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić ističe da je velik prostor za saradnju ove dvije prijateljske zemlje.

''Velik prostor je u turizmu posebno jer oko 700 hiljada Mađara dođe u Hrvatsku, te postoji šansa da se ostvari saradnja i povećanje njihovog broja dolazaka u BiH'', kazao je Šantić.

Ambasador Republike Mađarske u BiH Krisztián Pósa kazao kako je čast biti zemlja partner Mostarskog sajma.

"Bilateralni odnosi BiH i Mađarske su odlični i ne postoji niti jedno otvoreno pitanje. Mađarska pruža podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji. Naša bilateralna robna razmjena raste. U 2018. godini ostvarili smo 598 miliona što je 6,2 posto više nego godinu dana ranije i prvi put je premašeno 500 miliona eura'', kazao je mađarski ambasador.

Direktor za komunikacije i marketing Agencije za promociju izvoza Mađarske Dániel Pazsitzky (Hungarian Export Promotion Agency – HEPA) ističe da Mađarska na sajmu učestvuje 14. put.

''Bit ćemo prisutni na 1000 kvadratnih metara, 500 otvorenog i 500 zatvorenog prostora, sa 27 kompanija", kazao je.

Predstavit će se ponajviše kroz sektor zdravstvene i prehrambene industrije, strojarstva IT sektor i turizama.

Prijateljstvo između Mađarske i BiH, kako naglašava, učvršćuje se svakog dana, a saradnja u oblastima kao što su privreda i kultura neprekidno se povećava na zadovoljstvo svih.

Bogat program

Međunarodni sajam privrede u Mostaru izložba je općeg tipa i na njoj se tradicionalno predstavljaju subjekti iz skoro svih grana privrede među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim IT sektor i elektroindustrija.

Sastavni dio Mostarskoga sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije i to Sajam turizma, na kojem se promovišu autohtona domaća vina i turistička ponuda, te Sajam knjige i grafičke industrije.

Mostarski sajam je afirmisan kao najveća i najznačajnija privredna manifestacija u širim razmjerima, i kao takav je uvršten u mnoge sajamske godišnje kalendare poslovnih ljudi u Bosni i Hercegovini, u susjednim zemljama i cijeloj široj regiji. Međunarodni sajam privrede - Mostar 2020. održava se u periodu od 31. marta do 4.aprila u Slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 kvadratnih metara zatvorenoga i otvorenoga izložbenog prostora.