Priprema za Božić
63

Mostar: U trgovinama gužve sve do zatvaranja jer je sutra Badnji dan i zabranjen rad nedjeljom

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru su danas vladale gužve u trgovinama sve do zatvaranja jer je u najvećem hercegovačkom gradu rad nedjeljom zabranjen, a kako katolici sutra obilježavanju Badnji dan kad se tradicionalno obavljaju posljednje kupovine pred Božić, morali su to uraditi danas.

Podsjetimo da je Mostar prvi među većim gradovima u našoj zemlji koji je zabranio rad nedjeljom, a pojedini građani još uvijek se nisu navikli na takav režim u gradu koji je decenijama bio poznat po tome što se u svako doba negdje može obaviti dobra kupovina.

Gospodarski objekti na području grada Mostara neće moći raditi ni narednu nedjelju, 31. decembra, kad se svi građani pripremaju za doček Nove godine, tako da će Mostarci i za najluđu noć u godini biti primorani da obave zadnju kupovinu dan prije nego ostali građani BiH.

U najvećem hercegovačkom gradu za razliku od mnogih gradova u našoj zemlji, građani neće moći obaviti kupovinu ni prva dva dana u Novoj 2024. godini.

Gradsko vijeće Grada Mostar je u petak na kolegiju odlučilo kako se mora poštivati odluka Gradskog Vijeća o neradnim danima koja kaže da je na području Mostara zabranjen rad nedjeljom i državnim praznicima.

Podsjećamo, prema objavi u Službenom glasniku Grada Mostara iz maja prošle godine, neradni dani uključuju Dan državnosti, Dan rada, Dan nezavisnosti i Novu godinu, u koju je ubrojan i 2. januar. Iako je Grad Mostar ranije odlučio da se ipak može raditi 2. januara, izmijenjena odluka sada usklađuje radne dane s zakonima koji uređuju praznične i neradne dane u Federaciji BiH i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Ova promjena znači da će privredni subjekti morati prilagoditi svoje radno vrijeme, sukladno novim smjernicama. Iz Odluke se također ističe mogućnost iznimki u radnom vremenu na zahtjev pravnih i fizičkih osoba, ali uz prethodnu najavu sedam dana unaprijed.

Nadzor nad odlukom provodit će inspekcijska služba Grada Mostar, a za nepoštivanje su moguće novčane kazne do tri 3.000 KM.