Proizvodi i "Milku"
2

Mondelez se nakon bojkota u Skandinaviji zbog poslovanja u Rusiji požalio na "izdvajanje"

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Mondelez International za Evropu rekao je u četvrtak da je proizvođač čokolade Milka "izdvojen i tretiran drugačije" od konkurentskih kompanija koje također nastavljaju prodavati hranu i piće u Rusiji, prema dopisu u koji je Reuters imao uvid.

U dopisu pod naslovom "Bilješka o Nordiji/Rusiji" poslanom zaposlenicima u četvrtak, Vinzenz Gruber je pisao o bojkotima koje su protiv Mondeleza pokrenule skandinavske kompanije zbog njegove odluke da ostane u Rusiji gdje mu je zakonski dopušteno raditi.

Opisao je pritisak u Nordiji kao "izazovan" i da je "duboko ožalošćen onim što se događa" tamošnjim markama. Marabou je popularan u Švedskoj, a Freia u Norveškoj.

"Svima nam je teško vidjeti našu kompaniju izdvojenu i tretiranu drugačije od ostalih kolega unatoč realnosti situacije. Ako pogledate u većinu kuhinjskih ormarića, vidjet ćete mnoge proizvode kompanija za hranu i piće koje nisu napustile Rusiju. Kada bi došlo do bojkota svih robnih marki koje imaju matične kompanije s djelatnošću u Rusiji, došlo bi do problema s opskrbom hranom", rekao je Gruber u memorandumu koji je interno distribuiran u Mondelezu

Bojkoti, koje su pokrenule kompanije uključujući avioprijevoznika SAS, počeli su prošle sedmice u Švedskoj i Norveškoj. Reakcija je proizašla iz toga što je ukrajinska Nacionalna agencija za sprječavanje korupcije prošlog mjeseca proglasila Mondelez "međunarodnim sponzorom rata" jer je nastavio prodavati svoju robu u Rusiji. Mondelez nije komentarisao imenovanje.

Nije sasvim neuobičajeno da kompanije bojkotiraju drugu firmu. Na primjer, stotine su prestale oglašavati na Facebooku, sada Meta, 2020. nakon što su američke grupe za građanska prava angažirale multinacionalne kompanije da izvrše pritisak na kompaniju da poduzme konkretne korake za blokiranje govora mržnje.

Nakon bojkota Mondelezovih brendova čokolade Freia i Marabou u nordijskoj regiji ove sedmice kompanija je u četvrtak izjavila da radi na tome da svoje poslovanje u Rusiji učini samostalnim sa "samodostatnim opskrbnim lancem" prije kraja godine. Kompanija nije objavila detalje o svojim planovima za Rusiju. Hrana ne potpada ni pod kakve međunarodne sankcije.

Dok Putinov rat ulazi u drugu godinu, kompanije koje nastavljaju poslovati u Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu izazvale su kritike skupina za ljudska prava, kupaca, zaposlenika i investitora, prema brojnim medijskim izvještajima.

Konkurenti Mondeleza u čokoladi, uključujući Nestle, još uvijek rade u Rusiji kao i mnoge druge kompanije za široku potrošnju. Nestle je u svom posljednjem godišnjem izvještaju naveo da ima šest fabrika u Rusiji uključujući i konditorsku.

Mondelez je obećao nakon invazije, "smanjiti" nebitne aktivnosti u zemlji i usredotočiti se na "osnovne ponude". Mondelez je u četvrtak rekao da je "smanjio svoje aktivnosti, prekinuvši nova kapitalna ulaganja, lansiranje novih proizvoda i svoje medijske troškove za oglašavanje u Rusiji".

Ali nastavio je poslovanje u Rusiji i povećao isporuke nekih svojih proizvoda u zemlju, pokazuju carinski podaci koji pokrivaju razdoblje od 1. januara 2021. do 31. marta 2023.

Isporuke u Rusiju proizvoda s opisima koji izričito spominju Milka čokoladice porasle su 131% na 22,4 miliona kilograma u godini nakon rata, počevši od aprila 2022. do kraja marta, s 9,7 milionakilograma u prethodnih 12 mjeseci, prema evidenciji koju je Reuters dobio od komercijalnog dobavljača carinskih podataka.

Mondelez je u izjavi rekao da je od januara ukupni obim kompanije u Rusiji "dvocifreno pao", a i obim uvoza i tržišni udio značajno su smanjeni.

Mondelez je također u četvrtak saopćio da nastavlja smanjivati svoje aktivnosti u Rusiji i očekuje daljnji pad količine i prodaje.

Do sada je Mondelezovo poslovanje u Rusiji bilo profitabilnije u posljednjih nekoliko mjeseci nego u prošlosti jer je kompanija obustavila oglašavanje u zemlji, uštedu troškova i povećanje cijena, prema aprilskoj prijavi američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC) koja pokriva prva tri mjeseca 2023. Promjene valuta također su pomogle poslovanju, pokazuje tromjesečno podnošenje SEC-a, piše Reuters.