{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF: Bolja infrastrukturna povezanost zemalja Zapadnog Balkana potrebna za ekonomski razvoj

9.2.2018. u 22:17
16
42
MMF: Bolja infrastrukturna povezanost zemalja Zapadnog Balkana potrebna za ekonomski razvoj
16
MMF: Bolja infrastrukturna povezanost zemalja Zapadnog Balkana potrebna za ekonomski razvoj
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, imaju nedovoljno razvijene transportne, energetske i telekomunikacione mreže u poređenju s prosjekom Evropske unije, stoji u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Zatvaranje infrastrukturnih nedostataka će pomoći regionu Zapadnog Balkana da se bolje poveže i da životne standarde prilagodi zapadnoj Evropi. Povećano finansiranje će biti potrebno kako iz domaćih tako i iz inostranih izvora. Takođe je neophodno bolje planiranje i implementacija javnih investicionih projekata, navodi se u izvještaju.

Navode da je dohodak sredstava iz Evropske unije umanjen zemljama Zapadnog Balkana od globalne finansijske krize, ali da ekonomski razvoj regiona polako napreduje u proteklom periodu. MMF ipak navodi da bi zemlje trebalo da usklade životne standarde sa EU, kako bi podstakli ekonomski rast.

MMF je identifikovao nedostatak infrastrukturne povezanosti regiona kao značajnu prepreku za veći ekonomski rast. Stoga navode da bi bolja transportna, energetska i telekomunikaciona povezanost pomogla zemljama Zapadnog Balkana da povećaju produktivnost i dublje se uključe u tokove globalne trgovine. Uz ostalo bi to poboljšalo atraktivnost regiona za strane investicije.

Analiza pokazuje da regionalno koordinisani pritisak na javnu infrastrukturu, zajedno sa boljim upravljanjem stvarnih projekata, može znatno povećati dohodak po glavi stanovnika. Dugoročna dobit realnog BDP-a po osobi može biti i do 3-4 procentna poena.

MMF navodi da javne investicije zahtijevaju dosta budžetskih sredstava i jakih institucionalnih okvira koji regulišu izbor, izvršenje i praćenje projekata. Ovi uslovi, uglavnom, nedostaju zemljama Zapadnog Balkana. Većina zemalja u regionu već ima visok nivo javnog duga, a neke također imaju visoke budžetske deficite.

Uprkos preprekama, potencijalno poboljšanje infrastrukture je potreba zemalja Zapadnog Balkana. MMF preporučuje investiranje u modernizaciju transportne, energetske i telekomunikacione infrastrukture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: