{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mljekari u BiH proširili listu zahtjeva

F
FENA
17.11.2014. u 16:36
16
8
Mljekari u BiH proširili listu zahtjeva
16
Mljekari u BiH proširili listu zahtjeva
Mljekari iz oba bh. entiteta danas su proširili listu zahtjeva Vijeću ministara BiH, kojima bi trebalo da se, kako smatraju, zaštiti domaća proizvodnja, jer će u suprotinom doći do masovnih protesta.
Na sastanku u Bosanskoj Gradišci predstavnici upravnih odbora udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske i Federacije BiH, usvojili su šest novih zahtjeva, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Vladimir Usorac.

Pojasnio je da se novi zahtjevi proizvođača mlijeka odnose na uvođenje zaštitne cijene na koju će se naplaćivati dažbine pri uvozu mlijeka, mliječnih prizvoda i proizvoda od mesa, ukidanje uvoznih kvota na poljoprivredne proizvode i živu stoku dok se uslovi u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji ne izjednače s uslovima Evropske unije (EU).

Također, zahtijevu da se obezbijedi izvoz mlijeka, mliječnih proizvoda i proizvoda od mesa u Rusiju i Tursku, preko teritorije EU do kraja godine, zatim da nadležne institucije provjere uvoz mesa po odobrenim kvotama i da se prekontrolišu sve izdate potvrde, kao i da se cijena veterinarskog pregleda, po kamionu, pri uvozu, izjednači s cijenom pregleda prilikom izvoza u EU, te da se produži ročnost plasiranih kredita od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Razvojne banke Federacije BiH.

Usorac tvrdi da, ako na sutrašnjoj sjednici Vijeće ministara BiH ne usvoji te zahtjeve i donese hitne mjere, ili ne zakaže posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o ovim problemima, proizvođači mlijeka i uzgajivači svinja iz RS, koji su im se pridružili u blokadi terminala u Bosanskoj Gradišci, blokirat će sve granične prelaze u BiH i institucije BiH.

Tvrdi da svi novi, kao i stari zahtjevi, osim uvođenja prelevmana, bez mogućnosti uvođenja sankcija od EU, mogu već sutra da budu usvojeni i da se donesu odgovarajuće mjere.

Kazao je i da neće odustati od zahtjeva za uvođenje prelevmana od 72 feniga na uvezeno mlijeko, uvođenje plavog dizela za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, rješavanje pitanja izvoza mlijeka u EU i zatvaranje graničnih prelaza za izvoz i uvoz robe životinjskog i biljnog porijekla, Goricu, Izačić i Orašje, koji nisu bili tema pregovora s EU.

Predsjednik općinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona Husejin Selimović rekao je da očekuje da će institucije BiH usvojiti zahtjeve i zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju.

U protivnom, morat će, kazao je, da snose posljedice daljih blokada carinskih terminala i protesta poljoprivrednika.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja iz Republike Srpske Mišo Maljčić tvrdi da ima potvrdu da će proteste podržati voćari i uzgajivači živine iz RS-a.

Na carinskom terminalu u Bosanskoj Gradišci od 12. novembra nalaze se mljekari koji žele da spriječe prekomjerni uvoz mlijeka u BiH.

Danas su im se pridružili i predstavnici Udruženja uzgajivača svinja u RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: