Privreda
327

Mljekara Meggle iz Bihaća otvorila novi proizvodni pogon

Piše: M. Ć.
Toni Meggle (Foto: Klix.ba)
Bihaćka mljekara Meggle od danas je bogatija za još jedan savremeni proizvodni pogon, budući da je svjetski poznati biznismen i vlasnik globalnog branda Meggle – Toni Meggle svojim dolaskom u Bihać svečano ozvaničio početak rada nove Tetra Pak EDGE linije.

Toni Meggle jedan je od najznačajnijih investitora u ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Tokom 20 godina rada Meggle BiH, u našu zemlju investirano je preko 40 miliona KM u domaću proizvodnju. Samo u ovoj godini ova domaća kompanija je investirala oko 16 miliona KM u razvoj poslovanja, ali i bh. ekonomiju.

"Ja želim da vaša zemlja pronađe investitore koji razmišljaju kao i mi, da ne žele samo doći da bi zaradili novac, već da bi stvorili jednu solidnu osnovu za firmu i dugoročno sa vama radili na budućnosti", kazao je Meggle.

On je istakao kako je veoma sretan što je na vrijeme prepoznao potencijal naše zemlje, kvalitetu domaćeg mlijeka, odličan kadar, a posebice lokalni menadžment.

"Ovo je samo prva faza projekta, kako ga mi ovdje zovemo, razvoja mljekare za budućnost. Cilj investicije je prije svega podizanje sigurnosti i kvaliteta naših proizvoda na još veću razinu, a ova investicija potvrđuje našu inovativnost i opredijeljenost ka krajnjem potrošaču", istakao je Kemal Hrnjić, direktor kompanije.

Meggle porodicu u BiH danas čini preko 2.500 farmera i preko 200 zaposlenih koji imaju za cilj na tržište plasirati najbolje od domaćeg mlijeka.

"Mljekara Meggle drži ekonomsko-financijsko-socijalnu stabilnost na području Unsko-sanskog kantona i danas ima preko 2000 ozbiljnih kooperanata. I ja se zahvaljujem gospodinu Meggleu što je prije 15-tak godina odabrao da investira u ovaj grad", kazao je u svom obraćanju Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.

Današnjem otvaranju novog proizvodnog pogona za preradu i proizvodnju trajnih mliječnih proizvoda u kompaniji Meggle prisustvovale su mnoge zvanice, između ostalih i Valentin Inzko, visoki predstavnik u našoj zemlji.

"Ja sam danas došao ovdje sa helikopterom iz Sarajeva i ostao sam bez teksta koliko je lijepa ova zemlja. To je zapanjujuće. Ali isto je toliko zapanjujuće koliko je prazna. Nisam vidio puno stoke, a tu su veliki potencijali, jer se baš u poljoprivredi neke velike stvari mogu pokrenuti", poručio je Inzko.

  1. godine Josef Anton Meggle, djed današnjeg vlasnika Tonija Megglea, osnovao je Meggle, malu fabriku sira blizu Wasserburga u Bavarskoj. Danas, fabrika Meggle ima dugu tradiciju i važi za jednog od najpoznatijih proizvođača mliječnih proizvoda u Evropi.

U Bosni i Hercegovini priča počinje 1994. godine. U 20 godina svoga prisustva na BH tržištu Meggle je uložio preko 40 miliona KM u domaću proizvodnju, 16 miliona samo u ovoj godini, od čega oko 11 miliona u proširenje proizvodnih kapaciteta u Bihaću. Tri miliona su uložena u sam objekat, a oko 8 miliona u instaliranje nove opreme i softvera.