Privreda
487

Mladići iz Tuzle pokrenuli vlastiti biznis: Od roditeljskog džeparca do farme purana

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Dvojica mladića iz Tuzle, 26-godišnji Amar Salković i Armin Mustafić, kao i većina mladih u Bosni i Hercegovini razmišljali su o odlasku iz zemlje. Međutim, u jednom trenutku tu želju nadjačala je ideja o pokretanju vlastitog biznisa. U mnoštvu ideja odluka je prevagnula na uzgoj purana.

Mjesto Brnjik nadomak Čelića smatrali su idealnim za pokretanje ovog biznisa. Upravo tu je danas i smještena farama tovnih purana "AMAS", inače jedna od rijetkih ovakve vrste u našoj zemlji.

"Ovo nam nije bilo u prvom planu. Prvobitno smo htjeli proizvoditi PVC stolariju, zatim eksere, a potom i baviti se uzgojem pilića. Međutim, na kraju nam se ideja o uzgoju purana svidjela. Sve smo istražili, analizirali i danas se nalazimo na ovom mjestu. Krenuli smo uz veliki rizik. Prvi turnus smo uzeli, a nismo imali ni potencijalnog kupca koji bi nam otkupio meso", priča nam Armin, koji je prije poslovnog poteza uglavnom živio od roditeljskog džeparca.

Kao i svaki drugi, ni ovaj početak nije bio lagan. Amar, koji je imao poprilično siguran posao i redovnu platu u Tuzli morao je podići kredit od deset hiljada KM. Isto toliko Armin je posudio od svojih roditelja koji su mu ustupili i halu u kojoj se danas nalazi ova farma udaljena 50 kilometara od Tuzle.

"I pored toga što sam imao posao želio sam postići nešto više u životu. Obojica smo svjesni da je pred nama mukotrpan posao, ali mi smo spremni na rizike", kaže Amar kojem je u početku bilo teško naviknuti se na život van grada.

"U početku mi je grad nedostajao. Sada sam se navikao i ljepše mi je ovdje", ističe kroz smijeh Amar.

Prepoznat kvalitet mesa

A da hrabre i vrijedne sreća prati pokazalo se na primjeru ove dvojice mladića. Naime, netom nakon što su krenuli u posao, tuzlanska Mesna industrija "Menprom" prepoznala je kvalitet mesa te im ponudila otkup cjelokupnog asortimana iz prvog uzgoja.

Upravo ovo im je pomoglo da u određenoj mjeri vrate uloženi novac. Od toga su kupili dodatnih 500 purana, a njihovo svježe meso uskoro će kupcima biti nadohvat ruke.

Također, kreditno su se još jednom zadužili kako bi nabavili elektronske pojilice i hranilice, zatim hladnjaču i opremu za vlastitu klaonicu.

"Menprom nam je ponudio novu cijenu otkupa, tako da ćemo najvjerovatnije ponovo ostvariti saradnju. Također, imamo ponudu i od jednog trgovačkog centra, a mi ćemo svoj asortiman ponuditi i još nekim od njih. Naravno, raspoloženi smo za svaki oblik saradnje kada je riječ o otkupu mesa, tako da ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane poslovne partnere da nam se jave", kaže Armin.

Da bi purani dostigli težinu od 15 kilograma, potrebna su oko četiri mjeseca. Pored kvalitetne ishrane, poseban akcent je stavljen na higijenu, naglašavaju naši sagovornici.

"Oni su vrlo krhki u svom prvom periodu života. Vrlo lako se može desiti da uginu i to je jedan od najvećih rizika koje nosi ovaj posao. Najskuplja stavka u svemu ovome je njihova ishrana, a mi našim puranima dajemo isključivo hranu koja je namjenjena za njih. U periodu kada želimo da im regenerišemo organizam dajemo im određenu količinu krastavaca, paradajza i jabuka. Također, u vodu dodajemo i jabukovo sirće koje im je potrebno za jačanje organizma", pojašnjava Amar.

Uzgoj koji nije prepoznat u BiH

Pureće meso jedno je od najzdravijih, međutim, kako nam pričaju ova dvojica mladića, institucije u BiH još uvijek nisu prepoznale značaj uzgoja purana u našoj zemlji.

"Posebno smo se razočarali prije nekoliko dana kada smo saznali da u BiH uopće nema podsticaja za uzgoj purana. Sami se za sve borimo, a šta će biti vjerujte da ne znamo. U BiH je zaista teško pokrenuti bilo šta", dodaje Armin. Kada je riječ o cijeni, kilogram svježeg purećeg mesa u našoj zemlji košta oko deset KM.

"S obzirom na to da se radi o izuzetno kvalitetnom i proteinski bogatom mesu, cijena je veoma niska u BiH. Građani još uvijek nisu osviješteni o kvalitetu ovog mesa. Mi smo probili led pa ćemo vidjeti kako će se sve ovo dalje razvijati", nastavlja Amar.

Ovakva vrsta mesa se uglavom u našu zemlju uvozi te su upravo zbog toga ovi mladi poduzetnici odlučili krenuti korak dalje, u narednom periodu u planu imaju i otvaranje vlastite mesnice u Tuzli, u kojoj će posebno biti zastupljeno svježe pureće meso.

Ukoliko obim posla bude zadržao trenutni intenzitet rasta, ova dvojica mladića u planu imaju zaposliti još nekoliko radnika. Kao jedan od dugoročnih planova navode i angažman na izvozu svježeg purećeg mesa van granica naše zemlje.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu potražiti putem Facebook stranice.