Privreda
133

Mladi IT poduzetnik briljirao na sajmu inovacija i osvojio nagradu od 5.000 KM

Sponzorirani članak
Mladi programer i poduzetnik iz Travnika, Jasmin Fajkić, osvojio je prvu nagradu i 5.000 KM za svoj startup MobiFIT na jučerašnjem sajmu inovacija i najboljih startup ideja regiona, Sarajevo Unlimited, održanom u hotelu Holliday.

Osnivač MobiFIT-a je svojim idejama oduševio najiskusnije poslovne ljude iz regije i svijeta koji su izabirali najbolji među 20 najinovativnijih startupova. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja pruža mogućnost odabira raznolikog sadržaja za vježbanje i opuštanje u najposjećenijim fitness, wellness i sportskim centrima Sarajeva.

Jasmin je polaznik ITAcademy u Sarajevu na smjeru programiranja. Od početka školovanja za programera, počeo je razvijati ideje za različite aplikacije, a prva koju je realizovao u cjelosti jeste MobiFIT.

Kako doći do dobre ideje?

Kako to obično biva u svijetu aplikacija, ideja je došla kao posljedica rješavanja problema koji ga je mučio.

"Ideju za MobiFIT dobio sam birajući adekvatan fitnes centar za sebe. Nisam bio zadovoljan pojedinačnim ponudama, te sam istraživao da li postoji neki paket u sklopu kog mogu kombinovati treninge."

Jasmin je znao da je za dobar proizvod potreban tim. Zajedno s njim na projektu su radili suosnivači Sanjin Imanić i Tijl Verbert, a u izradi su učestvovali i drugi polaznici ITAcademy.

… a kako je realizovati na pravi način?

Ovaj projekat ubrzo je privukao pažnju Networksa, preduzetničkog centra za podršku najboljim startup idejama u BiH. Kroz ovu saradnju aplikacija je usavršena do najsitnijih detalja i već ima prve zadovoljne klijente.

Prvi korak za dobar proizvod jeste određivanje grupe ljudi kojoj se obraća.

"Trenutno MobiFIT aplikaciju i servis mogu koristiti samo registrovane kompanije, udruženja i ambasade. Cilj nam je da uposlenicima kompanija omogućimo da na najbrži i najkvalitetniji način pronađu aktivnost za sebe. Da li će to biti fitness, bazen, joga ili spa – ostaje na njima. Sve ove ponude mogu pronaći na aplikaciji i jednim klikom zakazati termin."

Korisnici ove fantastične aplikacije moći će isprobati i kombinovati različite tehnike vježbanja i otkriti šta im najviše odgovara. I sve to po povoljnijim cijenama od dostupnih.

Da mobilne aplikacije imaju veliki porast upotrebe, pokazuje i najnovije istraživanje koje je sprovela američka kompanija ComScore. Ovo istraživanje pokazalo je da korisnici 60% vremena provedenog na internetu ostvaruju preko mobilnih uređaja. Nije čudo da raste i potražnja za dobrim idejama, ali i programerima mobilnih aplikacija koji će ih realizovati.

Ovu fantastičnu aplikaciju za Android i iOS možete preuzeti na Google Playu ili websiteu mobifit.club.