Privreda
0

Mišić: Multilateralna kompenzacija za blokirana preduzeća

FENA
Mijo Mišić (Foto: Oslobođenje)
Mijo Mišić (Foto: Oslobođenje)
"Broj blokiranih bankarskih računa pravnih osoba i njihov stalni rast, ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja", izjavio je za Fenu izvršni sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić.

Od novembra prošle godine kada je Centralna banka BiH počela objavljivati mjesečne izvještaje o blokiranim bankarskim računima privrednih subjekata, njihov broj se stalno povećava.

Mišić kaže da su objavom registra blokiranih računa firmi, građani i pravni subjekti došli do značajnih informacija za donošenje poslovnih odluka i usmjeravanja svojih aktivnosti.

"Ali, osim golih statističkih osvrta i konstatacija nisam imao priliku pronaći bilo kakvu dubinsku analizu koja ulazi u samu strukturu blokiranih poduzeća što smatram izuzetno bitnim. U svakom slučaju, može se pouzdano konstatirati da je stalni rast blokiranih računa izraz utjecaja ekonomske krize i recesije u BiH", kaže Mišić.

On navodi tri grupe uzročnih faktora.

"Prvi je stalni rast učešća loših kredita (NPL) u kreditnom portfoliju koje plasiraju komercijalne banke. Da podsjetim, 2008. godinu završili smo sa stopom NPL-a od 3,1 posto, a 2012. smo završili s 13,5 posto", kaže Mišić.

Dalje navodi da se iz registra poreznih dužnika također može izvući zaključak da je sve veći broj neplaćenih poreznih obveza za koje nadležne institucije stavljaju blokadu.

"Također, iz međusobnih poslovnih odnosa pravnih subjekata sve je veći broj blokada po osnovu raznih instrumenata prinudne naplate i sudskih rješenja", kaže Mišić.

Na pitanje Fene koje su posljedice, Mišić kaže da blokirani poslovni subjekt ne može obavljati svoju redovnu poslovnu aktivnost a to znači niti servisirati svoje obaveze prema bankama a niti realizirati kreditne zahtjeve upućene bankama.

"Skrećem pažnju na postojanje Zakona o stečaju i likvidaciji čija primjena nije dosljedna i efikasna zbog čega su kumulirani ovi problemi. Udruženje banaka se već godinama zalaže i predlaže nadležnim institucijama da se uspostavi efikasniji sustav prinudne naplate koji bi doprinio uvođenju višeg stupnja finansijske discipline", naglašava on.

Na pitanje kako rješavati problem izvršni sekretar UBBiH Mijo Mišić kaže da rješenje, možda, treba tražiti u sveobuhvatnoj ili djelomičnoj multilateralnoj kompenzaciji.

"No prije poduzimanja bilo kakvih mjera moraju se izvršiti analize i utvrditi uzročno-posljedične veze između pravnih subjekata i razotkriti glavne uzročnike ovakvog stanja", precizirao je Mišić u razgovoru za Agenciju Fena.

Prema martovskom izvještaju Centralne banke BiH ukupan broj blokiranih računa poslovnih subjekata je 61.507. Bar po jedan blokirani bankarski račun ima 37.588 firmi. U novembru je bilo 58.038 blokiranih računa, a u februaru banke su blokirale račune za 60.410 poslovnih subjekata.