Privreda
36

Mirko Šarović: BiH nema dovoljno novca za totalnu vakcinaciju stoke

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas s entitetskim ministrima i predstavnicima drugih nadležnih organa kako bi razgovarao o mogućnostima pojave bolesti kvrgave kože goveda.

Šarović je rekao kako je uočljivo da ruta kretanja ove bolesti ima veze i s rutom kretanja migranata.

"To se da naslutiti s obzirom na prenošenje ove bolesti. Velika je stvar što su dosadašnje mjere pokazale da nema nijedan zabilježen slučaj ove bolesti u BiH. Vakcine BiH nema, niti entiteti, a ni Ured za zakonodavstvo", rekao je Šarović.

On je istakao da ni zemlje u regiji nemaju vakcine i da su sve tražile pomoć nadležnog evropskog tijela. Što se tiče troškova, objasnio je da iznose tri eura po jednom grlu.

"Ako se ide u totalnu vakcinaciju to je vakcinacija, prema onim podacima koje imamo, 400 i nešto hiljada grla", kazao je Šarović.

Istakao je da su na sastanku zaključili da će se, ako se pojave prvi slučajevi ove bolesti, pristupiti parcijalnom vakcinisanju onih područja gdje se bolest pojavi.

On je dodao da se bolest prenosi krpeljima i komarcima i da je jedan od zaključaka bio da je neophodno da se BiH obrati Evropskoj komisiji o mjerama koje će poduzeti i zatraži hitnu i interventnu podršku.

Na pitanje vezano za privremenu zabranu ruske federalne službe za veterinarstvo odgovorio je da su njihove predstavnike pozvali prošle sedmice da u obilazak objekata u BiH dođu odmah ako žele.

"Danas imam sastanak s ambasadorom Rusije i nadam se da ćemo ovu neprijatnu situaciju odblokirati, posebno imajući u vidu interes BiH da uveća trgovinsku saradnju s Rusijom", rekao je Šarović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić kazao je kako je bitno da se upravlja prometom i kretanjem stoke te da eventualno sva stoka u kretanju koja nema dokumentaciju bude oduzeta i zbrinuta na propisanim mjestima koja mora osigurati Ured za veterinarstvo BiH.

"To bi nas učinilo efikasnim u preventivi i potpuno spremnim na preduzimanje mjera ako bude neophodno. U tom kontekstu potrebno je odmah informisati institucije Evropske komisije i da se ide ususret i traženju odgovarajuće pomoći, posebno finansijske", rekao je Mirjanić.

On je kazao da je o svakoj mjeri, a posebno o vakcini koja podrazumijeva velike troškove, potrebno razgovarati.

"Ja sam uvjeren da ćemo imati toliko institucija i subjekata koji se bave ovim poslom da uspješno možemo odgovoriti ovom izazovu. To je naš zadatak", kazao je Mirjanić.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je kako su u posljednja dva mjeseca vršili aktivnosti poslije izbijanja bolesti u Srbiji i Crnoj Gori kako bi bili pripremljeni za eventualnu pojavu bolesti u BiH.

On je dodao da je intenzivirana i komunikacija sa službama koje su upozorile da obrate pažnju na potencijalno nelegalne ulaske životinja na granici.