Posjeta Washingtonu
33

Ministar Lakić poručio Amerikancima: Agresivno ulazimo u energetsku tranziciju

B. R.
Geoffrey R. Pyatt i Vedran Lakić (Foto: Vlada FBiH)
Geoffrey R. Pyatt i Vedran Lakić (Foto: Vlada FBiH)
Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić (SDP) tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama izjavio je da FBiH agresivno ulazi u energetsku tranziciju.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, imao je sastanak s pomoćnikom američkog državnog sekretara za energetiku Geoffreyjem R. Pyattom koji je na toj funkciji od septembra prošle godine, nakon uspješne diplomatske karijere.

Ukazali su da Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a (State Department) radi na razvoju međunarodne energetske politike kojom se promoviraju niske emisije štetnih gasova, energetska sigurnost SAD-a i njene saveznice te ekonomski prosperitet kroz održiv, pristupačan i pouzdan pristup energiji.

Lakić je informirao sekretara Pyatta o tome da je energetska tranzicija najviši prioritet vlasti FBiH kroz zakonsko reguliranje ove oblasti, usvajajući tri reformska zakona koji se tiču obnovljivih izvora energije i otvaranja tržišta privatnom sektoru.

Obnovljivi izvori energije, vjetroparkovi, solarne elektrane i budžetsko sufinansiranje kupovine električnih vozila također bili teme sastanka, a razgovarano je i o projektu plinovoda Južna interkonekcija za koji je napomenuto da je Bosni i Hercegovini ključan za diverzifikaciju rizika i stabilno snadbijevanje plinom.

Ministar Lakić je u Washingtonu učestvovao na konferenciji "Zapadni Balkan: Transatlantska i regionalna saradnja - izgradnja jačih saveza" na poziv Transatlantske mreže liderstva i Atlantskog savjeta. 

Na panelu konferencije "Energetska diverzifikacija: Put ka evropskoj energetskoj nezavisnosti" istakao je da je u svim strateškim dokumentima i ekonomskim programima vlada na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini energetska tranzicija jedan od ključnih prioriteta.

"Svjesni smo negativnih posljedica po okoliš i zato sada agresivno ulazimo u procese energetske tranzicije i prelaska u najvećoj mjeri na obnovljive izvore energije. Koliko god nam je tranzicija potrebna, činjenica ostaje da su termoelektrane i dalje naš stub snadbjevanja strujom. Trenutno se svi suočavamo s visokom inflacijom i smanjenjem kupovne moći zbog čega smo se odlučili da velikim dijelom subvencioniramo troškove struje", ukazao je Lakić.

Washington: Konferencija o energetici (Foto: Vlada FBiH)
Washington: Konferencija o energetici (Foto: Vlada FBiH)

Prema njegovim riječima, u teškim vremenima je cilj pružiti građanima Zapadnog Balkana (Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova) nadu za boljim životnim standardom, što je moguće postići zajedničkim radom, jer je i Zapadni Balkan jedno tržište.

Istakao je i veliki angažman Energetske zajednice koja ima za cilj postizanje napretka u energetskoj tranziciji i rješavanje problema klimatskih promjena na Zapadnom Balkanu, pružanjem podrške u ispunjavanju preuzetih obaveza u oblasti energetike i klimatskih promjena.

Na spomenutoj konferenciji su prisustvovali i američki zvaničnici, čija je poruka bila da SAD ostaju prisutne u regionu i da će pružiti podršku saradnji država Zapadnog Balkana u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji.

Lakić je u Washingtonu posjetio i Ambasadu Bosne i Hercegovine te se susreo s ambasadorom Svenom Alkalajem. Kako su saopćili iz Vlade FBiH, dogovorili su značajnije zagovaranje interesa Bosne i Hercegovine u SAD-u te bolje povezivanje građana bh. porijekla s Bosnom i Hercegovinom u svim sferama interesa, ističući investicije kao primarnu sferu.