Ministrica finansija
24

Milićević o ovogodišnjem budžetu: Kako Vlada FBiH planira trošiti novac građana

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Federalna ministrica finansija Jelka Milićević govorila je za portal Klix.ba o ovogodišnjem rekordnom Prijedlogu budžeta FBiH koji će se danas naći na dnevnom redu federalnog parlamenta, a koji iznosi 5,6 milijardi KM.
Kada govorimo o budžetu za narednu godinu, kaže Milićević, zaboravimo šta on sve sadrži u svojim ulaznim parametrima.

Potreba za rashodima

"Potreba za rashodima je uvijek veća nego što su prihodi i mi imamo sreću da smo od 2016. godine ostvarili prvi suficit i taj suficit smo iz godine u godinu akomulirali i u pravilu smo ga koristili za kapitalne investicije. U momentu kada je došla situacija kakva je bila 2020. godine, kao interventna sredstva smo iskoristili ta akomulirana sredstva da se nismo morali ni zaduživati jer taj proces zaduživanja dugo traje i naprosto smo mogli donijeti i zakone za ublažavanje posljedica pandemije, sačuvali smo radna mjesta i bruto nacionalni proizvod nam je pao puno manje nego u drugim zemljama", kaže Milićević.

Budžet je, dodaje Milićević, uz sve ovo što se dešava veći za dva posto, vrlo održiv u zadanim parametrima, vezano za zakon o dugu i zaduživanju i taj budžet, navodi ona, može imati poremećaje vezano za sva ova dešavanja oko rata u Evropi.

"Budžet prepoznaje nove kategorije, usvojili smo zakon koji će omogućiti i redovno i venredno usklađivanje za penzionere, prepoznaje usklađivanje plaća budžetskih korisnika koji dugo nije rađen, zdravstveni sektor, niže nivoe vlasti, općine, kapitalne investicije i ponovo iz budžeta mi ove godine planiramo 229 miliona KM za infrastrukturu", navodi Milićević.

Kako je istakla, kada su 2015. godine počeli pričati koliki je zapravo trošak iznajmljivanja prostora za institucije i Vladu FBiH došli su do zaključka da je taj trošak nelogičan i nerealan i da ostavlja loš dojam na samu vladu Federacije.

"Kada se uporedimo sa uslovima rada Vlade RS-a. Imali smo potrebu da trajno zbrinemo Vladu FBiH i u Sarajevu i u Mostaru. I evo, nakon toliko godina od osnivanja Federacije BiH Vlada FBiH je u svom prostoru, to je zgrada zgrada Energoinvesta, u Mostaru je zgrada još nedovršena. Po tom osnovu smo ove godine planirali 20 miliona KM. Kada nas pitaju da li je to racionalno, mi kažemo da, jer je to puno manje nego što je bio trošak za iznajmljivanje prostora", naglašava ministrica.

Finansijska konsolidacija

Jedna od stavki, dodaje Milićević su KPZ ovi, koji ponovo imaju izdvajanja ove godine od 8,5 miliona, a to je dovršetak KPZ-ova u Sarajevu i Mostaru.

"Ministarstvo prometa i komunikacija ima veća izdvajanja i ona su veća za 83 posto nego prošle godine. U Ministarstvu zdravstva FbiH ove godine Vlada je uputila u Parlament Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju zdravstvenih ustanova i to je aktivnost koju mi sa svjetskom bankom već tri-četiri godine pregovaramo. Naš zdravstveni sektor po glavi stanovnika puno košta. U civilnoj zaštiti ove godine, ideja je da se nabavi jedan broj letjelica za gašenje požara. Procjena je da treba nekih 30 miliona za nabavu tih letjelica i to će biti veoma transparentno", istakla je Milićević.

U Ministarstvu prostornog uređenja, ističe, povećana su izdvajanja za 8,2 miliona KM. To je vezano za klizišta. Također, prema njenim riječima, federalno ministarstvo rada i socijalne politike je vrlo aktivno ove godine i potrebno je znati da na prostoru FBiH od svih prihoda oko 35 posto ide na socijalne troškove.

"Ove godine ide 50 miliona KM kroz Zakon o podršci porodicama sa djecom i Zakon o roditeljima/njegovateljima 17,5 miliona. Što se tiče ovoga to su podjeljene nadležnosti između kantona i Federacije i htjeli smo da se to ne preklapa. Naše opredjeljenje je da porodiljne naknade ostanu na kantonima. Kako koji kanton može da tako donosi odluke, a da mi prepoznamo djecu koja su u obiteljima koje ne mogu odgovoriti na sve njihove potrebe i da ih na određeni način zaštiti Federacija. Otprilike, po članu porodice, je oko 40 posto od minimalne plaće, tj. djeca iz tih porodica će imatti naknadu od 19 posto prosječne plaće do 18 godine, to je sada 104 KM i to će rasti kako bude rasla prosjećna plaća", kaže Milićević.

Kultura i sport, kako navodi, su u isključivoj nadležnosti kantona, pa federalno ministarstvo ima tu koordinirajuću ulogu.

Isključiva nadležnost kantona

"Ove godine imamo dodatna izdvajanja za kinematografiju i bibliotekarsku djelatnost. Posebno pitanje je potpora gradu Mostaru kroz sportsku dvoranu i to je 3,5 miliona. Zbog rezultata Lane Pudar cijeli Mostar se 'nadigao' da se naprave olimpijski bazeni. Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba ove godine će dobiti 45,4 miliona dodatnih sredstava. Što se tiče Ministarstva obrazovanja i nauke tu imamo jedan veliki problem. To je problem srednje škole u Travniku. Oni su smješteni, pola je u Katoličkom školskom centru. Oni su davno dobili sudsku potvrdu da moraju iseliti. Mi podupiremo dovršetak te škole, navodi ministrica.

Što se tiče robnih rezervi, kaže Milićević, tu su imali velikih problema sa robom kojoj je istekao rok trajanja.

"Tajna je koliko imamo u robnim rezervama, no možemo umiriti javnost da su one dostatne za jedan kvartal, znači tri mjeseca. Također, veliki problem je nafta. To pokušavamo riješiti kroz terminal u Pločama. Imamo samo problem trenutno u zakonu koji kaže da rezerve nafte ne možemo čuvati van Federacije. U Ministarstvu okoliša i turizma ima puno problema s kojima se oni susreću od regulisanja zakonodavstva, turističkih komora, taksi koje bi trebali rspodijeliti prihode i ja se nadam da je u ovom trenutku to ministarstvo napravilo dosta preduvjeta za našu politiku u turizmu", riječi su ministrice.

Ono što je posebno podcrtala je potpora kantonima kroz Ministarstvo finansija i ta potpora, kako kaže, ostaje 200 miliona KM i do sada je tih 200 miliona bilo kroz sredstva MMF-a.

Ove godine nema MMF-a

"Ove godine nema MMF-a i nećemo ga ni imati jer svi jasno kažu da neće pratiti BiH finansijski zbog naših unutrašnjih problema i blokada. Međutim mi smo uspjeli iz svih ovih naših suficita postići da to ostane, uz uvjet da se to iskoristi svrsishodno, da ne ide na tekuću potrošnju. Planirali smo i 36 miliona KM za općine" naglašava Milićević.

Razgovor je zaključila riječima da Vlada FBiH zagovara punu kontrolu trošenja sredstava i transparentnost u trošenju.

"Građani trebaju shvatiti da je to njihov novac i da mi svojim politikama trebamo prepoznati koji su to prioriteti i šta će dati najveće efekte", zaključila je ministrica Milićević u razgovoru za Klix.ba.