Odluka iz Njemačke
132

Meggle gasi proizvodnju u Hrvatskoj, bez posla ostaje 160 radnika

I. P.
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj donijela je odluku o gašenju proizvodnje do kraja godine. Također, bez plasmana ostaju i dobavljači među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava, piše HRT.

Konkretno, riječ je o gašenju proizvodnje u Osijeku, stoji u objavi za javnost te kompanije, a odluka je donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize.

Time će se ugasiti 160 radnih mjesta, a zaposlenici će dobiti otkaz.

"Meggle će kao poslodavac u procesu restrukturiranja postupati odgovorno i socijalno osjetljivo te osigurati kvalitetne otpremnine i uslove raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima. Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta zadnjih nekoliko godina s nadom da će se uvjeti poslovanja i okolnosti poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije", saopćeno je.

U proizvodnju i poslovanje u Hrvatskoj Meggle grupa u zadnjih 15 godina uložila je više od 17 miliona eura, objašnjavaju svoj potez.

Njemačka kompanija ima mljekari u u Bosni i Hercegovini, a smještena je u Bihaću.