Tradicija i biznis
10

Međunarodni sajam u Rudom okupio izlagače iz BiH, Srbije i Crne Gore

Piše: E. A.
U Rudom se održava četvrti međunarodni sajam domaćih proizvoda Rudo 2018 u organizaciji Javne ustanove za turizam i sport ove općine. Uprkos lošim vremenskim prilikama zbog kojih je prvi put organiziran u sportskoj dvorani, na trodnevni sajam je stiglo više od 150 izlagača iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Izložili su obilje domaćih i tradicionalnih proizvoda, hranu, napitke, med i ljekovito bilje, a na sajmu se mogu pronaći i tradicionalni proizvodi iz kućne radinosti, ručno izrađeni odjevni predmeti, korisni predmeti za domaćinstvo, ali i unikatni suveniri.

Organizirana su i brojna stručna predavanja za pčelare i malinare te proizvođače mlijeka, a sajam je okupio i blizu 100 učenika osnovnih i srednjih škola. Organizatori ističu da je cilj sajma okupljanje stručnjaka, organizacija korisnih edukativnih sadržaja i druženje.

Tako su učesnici s oduševljenjem dočekali tradicionalnu degustaciju kolača koje su spremale žene iz Rudog, koje se svake godine takmiče za nagradu "Najbolji kolačić", a glavna nagrada pripala je Dragani Ćuizi iz Starog Rudog.

Zlatna plaketa za "Naj štand" uručena je Domaćinstvu Stremić iz Loznice, srebrena plaketa Centru za socijalni rad Rudo, a bronzana štandu Halilović iz Ilijaša.

Domaćin sajma Rato Rajak, načelnik Općine Rudo, naglasio je važnost organizacije sajmova koji njeguju dobre komšijske odnose, ali i doprinose razvoju saradnje i povezivanju proizvođača iz susjednih zemalja.

"Cilj nam je promocija i podrška privatnom poduzetništvu, ali i promocija Rudog, poljoprivredne proizvodnje, domaće proizvodnje i svega što odlikuje ovaj cijeli region", poručio je Rajak.

Među učesnicima sajma redovno su Goraždani koji imaju iskustvo u organizaciji Međunarodnog sajma "Dani jabuke".

"Ovakvi sajmovi povezuju ljude i doprinose razvoju saradnje, čestitam domaćinima na organizaciji i želim se zahvaliti načelniku Općine Rudo Rati Rajaku na podršci koju daje našem sajmu", istakao je Mirsad Hubanić.

Među stotinjak učenika iz cijele regije, posebni gosti bili i učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda. Predstavili su vlastite radove i zanimanja za koja se obrazuju u ovoj ustanovi.

Najmlađi učesnici sajma, učenici osnovnih škola iz Rudog i regije, nagrađeni su u okviru nagradnog konkursa "Sačuvajmo i obnovimo stanište za ptice".

Posjetioci sajma prvog dana su uživali i u posebnom programu, predstavljanju tradicionalnog običaja "Prosidbe". Organizirana je i revijalna šetnja izletničkom stazom u Starom Rudom, takmičenje u spremanju riblje čorbe i niz drugih aktivnosti.

Na sceni Doma kulture u Rudom članovi amaterskog pozorišta ove općine večeras će se publici predstaviti pozorišnim komadom humanitarnog karaktera "Džon Smit, princeza od Velsa", a planirani su i drugi sadržaji, modna revija, svečana večera, kao i bogat fond nagrada za kupce, učesnike i izlagače.