Privreda
1.1k

Med-prom iz Cazina počeo izvoziti u Kuvajt, a pregovara sa Turskom i Saudijskom Arabijom

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Cazinska firma Med-prom koja se bavi proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda i jedina u BiH ima certifikat za izvoz meda u neograničenim količinama, izvezla je prve količine meda za Kuvajt, a trenutno je u pregovorima sa firmama iz Turske i Saudijske Arabije za izvoz ogromnih količina meda.

Nakon višemjesečnih pregovora sa kupcima iz Kuvajta, firma Med-prom iz Cazina realizovala je prvi značajniji izvoz iz svojih proizvodnih objekata, a riječ je o 2.000 kilograma meda u ugostiteljskom pakovanju.

"Prije nekoliko mjeseci kontaktirao nas je neki čovjek iz Kuvajta koji godinama dolazi na Sarajevo Business Forum. Nakon što je pronašao naš med, nazvao nas je i odnio nekoliko uzoraka na ispitivanje. Med mu se nakon provjera jako svidio i dogovorili smo saradnju. Pod njihovim smo logom napravili određene količine meda i isporučili za Kuvajt, a radi se o 200.000 komada malog ugostiteljskog pakovanja od 10 grama u folijama za hotele, restorane, domove, itd.", kazao je za Klix.ba Nermin Bašić, direktor firme.

Izvoz u neograničenim količinama

On ističe da njegova firma trenutno jedina u Bosni i Herceovini ima izvozni broj i certifikat za izvoz neograničenih količina meda iz naše zemlje.

"Mi smo u fazi pregovora sa Turskom za izvoz jedne ogromne količine meda, kao i sa Saudijskom Arabijom. Ako to uspijemo dogovoriti, onda bismo mogli otkupiti cjelokupan med sa prostora cijele BiH i izvoziti ga, a time bismo pomogli i našim pčelarima kada je riječ o prodaji meda", istakao je Bašić.

Zadovoljstvo uspjehom svog sugrađanina ne kriju ni u općinskoj vlasti u Cazinu. Prema riječima Zuhada Porčića, iz Općinske službe za privredu i poljoprivredu, Općina Cazin već nekoliko godina subvencionira pčelarsku proizvodnju i organizuje brojne edukacije za pčelare i na takav način pomaže razvoju i unapređenju pčelarske proizvodnje na području općine.

"Jako nam je drago da je Med-prom prva firma s područja Federacije BiH koja je izvezla med van granica BiH, tačnije u Kuvajt. Ovo je jedan od dokaz da pčelari s područja općine Cazin proizvode jako kvalitetan med, koji evo polako završava i na tržištu van BiH. Općina Cazin će i u buduće davati veliku podršku pčelarima s područja Općine Cazin kako bi proizvođači meda mogli proširivati svoju proizvodnju", istakao je Porčić za naš portal.

Sedam radnika i kooperanti širom BiH

Firma Med-prom, prema riječima vlasnika, osnovana je 2000. godine kao porodična firma, a dugogodišnje iskustvo u pčelarstvu i želja da tržištu ponude najkvalitetnije pčelinje proizvode odredilo je njihove ciljeve poslovanja. Glavni proizvodni program su vrste karakteristične za područje naše zemlje: livadski, bagremov, kestenov i lipov med.

Firma danas upošljava sedam radnika, uz angažovanje velikog broja sezonskih radnika, a radi po svjetskim standardima u proizvodnji, pakovanju i distribuciji meda i pčelinjih proizvoda. Pored meda iz vlastite proizvodnje, imaju i dugogodišnju saradnju sa pčelarima-kooperantima na teritoriji čitave države, te vrše stalni otkup meda.

Kompanija posluje u novoj odobrenoj pakirnici sa kapacitetom preko 100 tona godišnje, a proizvode pakuje po HACCP standardima i na najsavremenijoj opremi iz EU, Hrvatske i BiH. Od 2014. godine, prilagođavajući se zahtjevima potrošača, firma Med-prom je uradila kompletan redizajn svojih proizvoda te ih predstavila pod nazivom Medar.

Inače, cazinski kestenov med jedini je brendirani proizvod ove vrste u Bosni i Hercegovini, budući da je Institut za intelektualno vlasništvo BiH prije nekoliko godina Udruženju pčelara "Kesten" iz Cazina dodijelilo geografsku oznaku kontrolisanog porijekla i kvaliteta u BiH, čime se štiti geografska oznaka porijekla pčelinjeg meda od kestena, u ovom slučaju kestenovog meda u Cazinskoj krajini.