Sklopljen sporazum
88

McDonald's će kupiti sve franšizne restorane u Izraelu zbog narušenog poslovanja na Bliskom Istoku

B. R.
Nisu objavljeni uslovi pod kojima je sklopljen sporazum između McDonald's i izraelske franšize (Foto: EPA-EFE)
Nisu objavljeni uslovi pod kojima je sklopljen sporazum između McDonald's i izraelske franšize (Foto: EPA-EFE)
Svjetski lanac restorana brze hrane McDonald's će kupiti svih 225 franšiznih restorana u Izraelu. Kupovina je najavljena nekoliko sedmica nakon što je objavljeno da rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas šteti McDonald'sovom poslovanju.

Iz McDonald'sa su saopćili da su s izraelskom franšizom Alonyal sklopili sporazum o kupovini restorana. Riječ je o franšizi koja postoji duže od 30 godina i koja širom zemlje ima više od 5.000 radnika. Iz McDonald'sa su poručili da ostaju posvećeni izraelskom tržištu. Nisu objavljeni uslovi pod kojima je sporazum sklopljen.

Većinu McDonald'sovih restorana širom svijeta vode franšizni operateri. Zapravo je riječ o kompanijama koje nezavisno posluju, što znači da imaju i pravo na to da odrede cijene i plate. Na ovaj način je McDonald's postao globalni fenomen koji u cijelom svijetu ima više od 41.000 restorana. Međutim, američka kompanija ne može određivati kako će svaki operater reagovati u kriznim situacijama.

Nakon Hamasovog napada na Izrael u oktobru prošle godine, Aloynal je ponudio popuste izraelskim vojnicima i pripadnicima snaga sigurnosti. Mnogi McDonalds'ovi operateri u ovom dijelu svijeta brzo su se distancirali od navedenog poteza izraelske kompanije. Kao i drugi američki brendovi, McDonald's je pogođen bojkotom na bliskoistočnom tržištu.

Izvršni direktor McDonald'sa Chris Kempczinski je potvrdio da rat u Pojasu Gaze značajno negativno utječe na njihovo poslovanje te da će ovaj rat i u budućnosti predstavljati opterećenje za poslovanje. Ipak, uvjerava da je McDonald's neutralan u svojem poslovanju, prenosi CNN.