Firma MRD Engineering
6

Mašinski inžinjer u Čelinac prenio iskustva iz Njemačke

Klix.ba
U Čelincu, gradiću u blizni Banje Luke, u industrijskoj zoni nailazimo na nekoliko pogona i kompanija, a među njima i MRD Engineering. MRD je mlada kompanija za proizvodnju mašinskih dijelova.

Radojko Stanković, jedan od osnivača kompanije, primjer je investitora iz dijaspore koji svoju radnu sedmicu provodi radeći u inozemstvu, uz istovremeno praćenje razvoja svog poslovnog koncepta u BiH.

"Živim u Njemačkoj pa sam dobar dio mjeseca na putu. Koristim svaki slobodan trenutak da dođem ovdje i pratim rad naše kompanije, a svakodnevno sam u kontaktu s našim ljudima ovdje. Izazov je raditi na dvije strane, ali ne bih uložio da ne vjerujem da možemo napraviti posao. Prepreka je puno, treba nam kvalificirana radna snaga da bismo ostvarili profitabilnost, ne smiju nam se događati greške u proizvodnji, a i neadekvatna transportna povezanost nekad nas usporava", ističe Radojko Stanković.

On također ističe kako se njegova kompanija cijenom može nametnuti zapadnom tržištu, čime je moguće prevazići početne prepreke. Govori kako je prenošenjem iskustava iz inozemstva osigurao prepoznatljivost njegove male kompanije po kvalitetu realizacije narudžbe.

"Postigli smo povjerenje kupaca te se želimo profilirati kao kompanija koja radi na maloserijskoj i pojedinačnoj proizvodnji. Imamo savremenu opremu visokog kvaliteta. Nedavno smo nabavili i nove mašine. Sarađujemo s USAID-ovim projektom 'Diaspora Invest', koji će nas podržati u sufinansiranju nabavke mašina te u edukaciji radnika. Izuzetno je važno za kompaniju koja raste da se kadar usavršava i da izgradimo tu jezgru tima koja može da iznese i najkompleksnije zadatke", napominje Radojko.

Kako ističe ovaj poduzetnik, njegova firma proizvodi mašinske dijelove kroz preciznu mehaniku i CNC mašine.

"Izrada dijelova se vrši preko 3D modela i kreiranja programa, kroz Solid-Works i Solid-Cam softverska rješenja. Želim da iskustvo koje sam stekao radeći u inozemstvu te radnu etiku i disciplinu prenesem na nove generacije. Kroz razvoj jake i stabilne kompanije oni mogu računati na poslove ovdje te razmišljati o svojoj budućnosti u Čelincu. Pružili smo priliku ljudima da se prekvalifikuju i steknu nova znanja. Većina mladih ljudi zna prepoznati šansu koja im se pruža i zato imam povjerenje u svoj tim", zaključuje direktor kompanije MRD Engineering.