Privreda
7

Manje plaće i pad životnog standarda radnika u RS

FENA
Zbog smanjenja iznosa prosječne isplaćene netoplaće u Republici Srpskoj, posljednja dva mjeseca opada kupovna moć stanovništva, što uvjetuje stalan pad životnog standarda radničkih porodica - upozorio je danas Savez sindikata RS-a.

Ukazali su da je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u RS-u u aprilu koštala 1.810 KM, a da ju je prosječna isplaćena netoplaća za ovaj mjesec od 798 KM pokrivala sa svega 44,1 posto.

Najviše novca u aprilu porodice u RS-u izdvajale su za nabavku hrane 704, zatim za stanovanje i komunalne usluge 510, za prijevoz 196, zatim za odijevanje 138, za tekuće održavanje domaćinstva 104, za obrazovanje i kulturu 80, te za higijenu i njegu zdravlja 76 KM.

Potrošačke cijene u RS-u u aprilu u odnosu na mart manje su za 1,1 posto, što je rezultat smanjenja cijene električne energije usljed prelaska sa zimskog na ljetni tarifni model obračunavanja potrošnje.

Najniže prosječne netoplaće isplaćene su radnicima u privredi i iznosile su od 536 KM, koliko su dobili zaposleni u ugostiteljstvu, do 647 maraka, koliko su primili zaposleni u poljoprivredi i šumarstvu.

Sindikalci ukazuju da se iz svega ovoga nameće zaključak da kontrolni organi, a prvenstveno Inspekcija rada i Poreska uprava, moraju pojačati i intenzivirati kontrole i adekvatno sankcionirati sve poslodavce koji, izgovarajući se svjetskom ekonomskom krizom, ne obračunavaju i ne isplaćuju plaće radnicima u skladu sa zakonskim propisima i kolektivnim ugovorima.