Protest
775

Malinar iz Cazina: Halalim narodu maline, ne dam ih hohštaplerima i novopečenim tajkunima

Piše: M. Ć.
Poljoprivrednik Fehim Murić iz cazinske mjesne zajednice Polje uputio je poziv svim sugrađanima da slobodno dođu u njegov malinjak i uberu malina koliko žele, protestujući na taj način protiv najavljene niske otkupne cijene malina.

Murić je u videu koji je objavio na društvenim mrežama, pozvao sve Cazinjane da, bez ustručavanja, posjete njegov malinjak, uvjere se, prije svega, u kvalitetu njegovih proizvoda, ali i da beru malinu i plate koliko žele.

"Pozivam sve mještane cazinske općine da slobodno dođu u ovaj malinjak i da beru – pa šta ko da. Ne isplati se davati hohštaplerima da se bogate sa naših leđa. Iz poštovanja prema sebi i svojoj porodici ne dozvoljavam da im dajem malinu po marku ili marku i po. Radije ću dati i halaliti narodu da ih jede, nego da radim za jedne obične hohštaplere i novopečene tajkune", poručio je Murić.

Pored njega, i nekoliko drugih proizvođača maline iz Krajine su najavili da neće prodavati svoju malinu po cijeni od 1 KM, već da će ih ranije podijeliti ili pustiti da propadnu.

Podsjećamo, proizvođači maline su izuzetno nezadovoljni najavljenom niskom cijenom otkupa maline, te su na sastanku, održanom prije nekoliko dana sa federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem, tražili da se po hitnom postupku izbaci iz ugovora akontativna cijena malina od 1 KM po kilogramu, kao i da se formira kvalitativna akontativna cijena u skladu s uslovima na tržištu. Tražili su i poticaje od 0,30 feninga po kilogramu proizvedenih malina na prostoru FBiH.

Do kraja mjeseca, kako je tada najavljeno, trebao bi se održati sastanak malinara, resornih ministara iz kantona, FBiH i RS-a, ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH, na kojem bi se trebalo raspravljati o navedenim problemima.