Privreda
187

Malezijski trgovački lanci zainteresirani za bh. prozvode

FENA
Predstavnici bh. kompanija Hepok, Klas, Livno mljekare i Sultan jučer su u Ambasadi BiH u Kuala Lumpuru održali sastanak s predstavnicima dva najveća distributivna trgovačka lanca u Maleziji TESCO i AEON nakon kojeg je upriličena prezentacija bh. proizvoda.

Od proizvoda prezentirani su Bosanski lokum, kafa "Zlatna džezva", mineralna voda "Oaza", polugotovi proizvodi fabrike Klas poput somuna, pita, peciva i bosanske jufke, Hepok džemova, "Sole mio" sokova, "Sultan" kole, kao i proizvodi Mljekare Livno, poput cincara i trapist sira.

Svi proizvodi imaju halal certifikat, a putem dva najveća malezijska trgovačka lanca mogli bi biti plasirani, osim malezijskog, i na tržišta Indonezije, Vijetnama, Mijanmara, Tajlanda i drugih zemalja regije.

Predstavnici oba malezijska trgovinska lanca su izrazili zadovoljstvo kvalitetom kao i cijenama bosanskohercegovačkih proizvoda, te je dogovoreno da u narednom periodu bude organizirana prezentacija i degustacija tih proizvoda u trgovinskim centrima u Maleziji.

Istakli su da stanovnici Malezije imaju određeni sentiment za BiH, i da bi ulazak bh. proizvoda na to tržište u konačnici mogla biti uspješna priča.

Odlučeno je da će u narednom periodu biti koordinirane tehničke aktivnosti, te organizirana PR kampanja koja bi trebala otvoriti tržište Malezije za bh. proizvode.

Predstavnici bosanskohercegovačkih firmi borave u Maleziji radi učešća na "6th Muslim World Bizu" koji je otvoren 27. oktobra 2015. u Kuala Lumpuru.

Susret je organiziran pod pokroviteljstvom Ambasade, Poslovnog vijeća Malezije i Bosne i Hercegovine (MBBC) i BBI VIP biznis kluba, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.