Povoljno finansiranje
18

Male i srednje firme na Zapadnom Balkanu kreditom EIB-a otvarale 15 dodatnih radnih mjesta

B. R.
(Foto: EIB)
(Foto: EIB)
Iz Evropske investicijske banke (EIB) saopćili su da je studijom o kreditiranju kompanija na Zapadnom Balkanu utvrđeno da postoji značajan utjecaj finansijske podrške EIB-a na zaposlenost i investicije.

Istakli su da su male i srednje firme, koje su koristile kredite EIB-a, ostvarile 15 dodatnih radnih mjesta na svaki milion eura i veće investicije (povećavajući sredstva za 35 posto), nego druge slične firme. Utjecaj na zapošljavanje je veći u kompanijama koje ranije nisu imale pristup finansiranju, što je za EIB pokazatelj značaja povoljnih tržišnih uslova koji se ostvaruju njihovim kreditima.

Smatraju da je ovo pokazatelj da imaju ključnu ulogu u kreditnoj podršci malim i srednjim firmama na Zapadnom Balkanu (Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Albaniji).

EIB-ovim izveštajem se tretira procjena utjecaja posredničkog kreditiranja EIB-a na male i srednje firme u spomenutim državama u periodu od 2009. do 2023. godine. EIB je tokom ovog perioda finansirao kredite pod povoljnim uslovima za 28.400 kompanija.

Kompanije koje su koristile ove kredite imale su, kako su naglasili, rast ukupne imovine od 20 posto i značajan rast stalne imovine od 35 posto, u poređenju s onima bez ovakve podrške, pokazujući važnost povećanog pristupa finansiranju pod povoljnim tržišnim uslovima za kompanije.

Istraživanjem je utvrđeno da je pozitivno dejstvo posredničkog kreditiranja EIB-a izraženije kod kompanija koje ranije nisu imala pristup finansiranju.

"Posredničko kreditiranje EIB-a igra ključnu ulogu u podsticanju rasta malih i srednjih firmi i privrednog razvoja na Zapadnom Balkanu. Pozitivan utjecaj na zaposlenost i investicije dodatno ukazuje na značaj podrške EIB-a u omogućavanju finansijskih sredstava i pokretanju održivog privrednog rasta. Posvećeni smo daljoj podršci privatnom sektoru u regionu", izjavio je potpredsjednik EIB-a Kirijakos Kakuris.

Prema riječima glavnog ekonomiste EIB-a Debore Revoltela, ova studija pokazuje pozitivno dejstvo finansiranja EIB-a na jačanje kapaciteta kompanija za investiranje, proširenje i doprinos dugoročnom razvoju regiona. Napomenula je da je time naglašena i ključna uloga EIB-a u podsticanju finansijske inkluzije time što je nekim malim i srednjim firmama prvi put omogućen pristup bankarskim zajmovima, saopćili su iz EIB-a.