Privreda
0

Loši ekonomski podaci režu cijene nafte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Serija lošijih od očekivanih ekonomskih pokazatelja u Evropi, Kini, ali i na globalnom planu, podstakla je u četvrtak novi pad cijena nafte na dvije vodeće berze za trgovinu tom sirovinom, u New Yorku i Londonu.

Cijena američke "lake" nafte, za isporuku u toku idućeg mjeseca, opala je u elektronskoj trgovini na Merkantilnoj berzi u New Yorku za 20 centi, pa naftni barel sada košta 86,48 dolara.

U toku protekla 24 sata kotacije nafte su na tržištu u New Yorku smanjene više od dva dolara po barelu, ili 2,3 procenta u odnosu na nivo zabilježen u utorak, prenosi AP.

Na drugom velikom tržištu u Londonu silazna korekcija cijena nafte je također bila značajna, jer je najvažnija energetska sirovina tamo pojeftinila gotovo 2,5 dolara, na 97,51 dolar po barelu, nakon što je u srijedu na kratko premašila granicu od 100 dolara za istu količinu.

Oštriji pad naftnih cijena bilježi se, u stvari, od početka ove sedmice, nakon što je u Pekingu saopćeno da su pokazatelji o rastu kineskog bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu bili lošiji od očekivanih.

Novi podaci o "stanju zdravlja" vodećih evropskih ekonomija pokazuju da ekonomska kriza na starom kontinentu ne jenjava, jer je u Njemačkoj opalo investiciono povjerenje, u Francuskoj je nova prognoza o ekonomskom rastu lošija od prethodne, dok je MMF snizio procjenu globalnog privrednog rasta za ovu godinu na 3,3 posto, s prethodnih 3,5 procenta.

Zabrinutost naftnih eksportera zbog smanjene energetske potražnje u svijetu uvećana je, inače, poslije prošlonedjeljnog izvještaja Međunarodne agencije za energiju i Organizacije naftnih izvoznika koji su snizili ranije procjene o globalnoj potražnji nafte.

Agencija AFP ocjenjuje, međutim, da bi u narednom periodu veća potražnja nafte za račun kupaca iz Kine i ostatka Azije mogla da "izbalansira" nižu potražnju tog energenta u SAD i Evropi.