Potvrđeno za Klix.ba
230

Loša popunjenost grčkog aviona u Tuzli, obustavljena prodaja karata zbog problema u sistemu

A. K.
Lumiwingsov avion na tuzlanskoj pisti (Foto: A. K./Klix.ba)
Lumiwingsov avion na tuzlanskoj pisti (Foto: A. K./Klix.ba)
Aviokompanija Lumiwings u januaru i februaru ove godine nije ostvarila očekivani rezultat u broju prevezenih putnika sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, a zbog optimizacije sistema trenutno je onemogućena online prodaja karata, potvrđeno je za Klix.ba.

Grčka aviokompanija Lumiwings u decembru prošle godine uspostavila je poslovanje na Međunarodnom aerodromu u Tuzli, sa letovima ka zemljama Evropske unije, a nedavno im je omogućeno i obavljanje saobraćaja ka Istanbulu.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, upravo uvođenje prodaje karata ka Turskoj dovelo je do određenih problema na online platformi, zbog čega se moralo pristupiti njenoj optimizaciji. U ovome trenutku nemoguće je izvršiti online kupovinu karata i za ostale destinacije.

"Konačne informacije nemamo, ali očekivano je u pitanju optimizacija sistema za letove koji su u redu letenja do 31. marta ove godine. Ubrzo bismo trebali konkretne informacije jer diskreciono pravio avioprijevoznika je usaglašavanje frekvencije i polaske aviona", kazao je za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Grčka aviokompanija prvi let iz Tuzle je ostvarila u decembru prošle godine, a popunjenost aviona je bila na zavidnom nivou. Međutim, pokazatelji za početak 2024. nisu najbolji.

"Januar i februar općenito nisu popularni mjeseci za letove, ali Lumiwings nijedan let nije otkazao. Avion je uspješno operirao, a odziv putnika je mogao biti znatno bolji. On nije bio onakav kakvim se očekivalo i kakvim su svi parametri pokazivali od interesovanja putnika. Destinacija ka Stockholmu, koju smo mi imali i ranije u proteklom periodu je imala najlošiji odziv putnika, ali i sve one nove koje smo uveli nisu na zadovoljavajućem nivou", dodao je Halilčević.

Inače, Lumiwings je saradnju sa tuzlanskim aerodromom uspostavio shodno subvenciji od dva i po miliona konvertibilnih maraka. Novac je osiguran iz kantonalnog budžeta, a po prvi put Turistička zajednica TK objavila je još jedan javni poziv.

"Ovaj poziv je do velikog značaja, uzmemo li obzir da je trenutno u svijetu povećana potražnja za avionima. Svi aerodromi u regiji, Evropi i svijetu subvencioniraju avioprijevoznike, a tim putem je krenuo i Tuzlanski kanton. Subvencijama se daje prilika putnicima da lete sa različitim avioprijevoznicima", dodao je Halilčević.

Pored Lumiwingsa sa tuzlanskog aerodroma letove obavlja i aviokompanija Wizz air po ustaljenom rasporedu. Kako saznajemo, uskoro bi trebali biti obavljeni pregovori u kontekstu povećanja kapaciteta ove aviokompanije.