Njemački lanac trgovina
55

Lidl dolazi u Sarajevo: Počela priprema parcele u Halilovićima

S. Š. U.
Na mjestu ispitne stanice Energoinvesta bit će izgrađeni objekti za Lidl (Foto: I. Š./Klix.ba)
Objekti ispitne stanice Energoinvesta (Foto: I. Š./Klix.ba)
Već neko vrijeme se govori o potencijalnoj lokaciji gradnje objekta za trgovački lanac Lidl u Sarajevu. Iako je kompanija u BiH registrirana od 2021. godine, čini se kako je idealno mjesto za njemačkog investitora pronađeno.
Kako saznaje Klix.ba, sarajevska građevinska kompanija Neimari kupila je imovinu Energoinvesta u sarajevskoj Općini Novi Grad koja je bila dio stečajnog postupka.

Ako je suditi prema projektu, kompanija će graditi objekte koji će odgovarati potrebama Lidla.

Kompanija Lidl BiH povećala je svoj kapital u BiH u decembru 2022. godine na skoro 100 miliona KM što je predstavljalo gotovo dvostruko povećanje kapitala ovog investitora.

Njemačka kompanija ranije je krenula sa izgradnjom jednog objekta u Bijeljini te skladišno-distribucijskog centra u Kiseljaku.

Formalni osnivač Lidla BH je firma W E-International Zweite GmbH. Kao direktor bh. ogranka kompanije naveden je Allen Halamić. Osim njega, u upravi društva su i izvršni direktori Roland Thomas Schreiber, Mihajl Đotlo, Dean Sunek i Kristijan Zaec.

Nekadašnji privredni gigant, kompanija Energoinvest prodavala je imovinu na atraktivnoj lokaciji u Sarajevu na području Općine Novi Grad od 2018. godine budući da je preduzeće u stečaju.

Početna cijena zemljišta tada je iznosila 15,8 miliona KM, a prodaja se odvijala putem Agencije za privatizaciju FBiH.

Ispitna stanica Energoinvesta u Sarajevu nalazi se na lokaciji uz IX transferzalu koja se spaja sa autocestom, a bit će najkraći putni pravac kretanja iz naselja MIljacka ka Alipašinom, odnosno centru grada i prema Ilidži.

Cilj izgradnje trasferzale je i da se rastereti pravac prema Buća Potoku i Pofalićima, a time je i lokacija na kojoj će biti smješten Lidl savršeno pozicionirana za najveći broj stanovnika Sarajeva.

Trenutno se odvijaju radovi rušenja objekata koji su prethodno bili u vlasništvu Energoinvesta između trase IX transferzale , ulice Halilovići i ulice Džemala Bijedića na kojoj bi trebali biti izgrađeni objekti koje će koristiti Lidl.