Nova aviolinija
23

Letovi između Mostara i italijanskog Barija kreću 2. maja po cijeni od 69 eura

G. Š.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Zračna veza između Mostara i Barija bit će zvanično uspostavljena 2. maja, a italijanska aviokompanija SkyAlps koja će prevoziti putnike dva puta sedmično avionom Dash 8-Q400 je već pustila u prodaju karte po cijeni od 69 eura po smjeru.
Letovi između ove dvije destinacije održavat će se svakog četvrtka i nedjelje od 2. maja, sa planom polaska iz Barija u 13:40 sati i dolaskom u Mostar u 14:35 sati, dok su je u suprotnom smjeru polazak iz Mostara najavljen u 12:00 sati i dolazak u Bari u 12:55 sati.

Nova zračna veza koja je za mostarski aerodrom od neprikosnovenog značaja smatra se veoma važnom i u Italiji piše talijanski stručni časopis za turizam Travel Quotidiano.

Predsjednik Aeroporti di Puglia Antonio Maria Vasile je kazao kako pokretanje nove zračne veze između Barija i Mostara, ne samo da će putnicima ponuditi pogodnu opciju putovanja između dvije destinacije, već će doprinijeti i jačanju ekonomskih veza, kulturnih, turističkih, ali prije svega vjerskih.

"Bari, Mostar, Međugorje i obližnje Sarajevo su mjesta obožavanja i mira. Mjesta koja svake godine privlače milione posjetitelja na putovanjima vjere koja spajaju teritorije, ali prije svega duše", kazao je Vasile.

Predsjednik SkyAlpsa Josef Gostner smatra da veza između Barija i Mostara predstavlja vezu s velikim potencijalom za SkyAlps, kako s turističkog gledišta, tako i za vjerska putovanja.

"Zadovoljstvo nam je proširiti naš program letenja za i iz Mostara, koji pored Barija uključuje i veze sa Rimom, Veronom i Minhenom. Let će trajati otprilike jedan sat i njime će se upravljati visoko efikasnim avionima koji proizvode do 50 posto manje emisija i manje buke tokom polijetanja i slijetanja od drugih regionalnih mlaznjaka", rekao je Gostner.

Nova ruta, kako se procjenjuje u Italiji, zadovoljava potrebe vjernika koji će u Bosnu i Hercegovinu moći stići za manje od sat vremena, te će, kako navode, izgraditi i most za one iz BiH koji žele upoznati kulturno i historijsko blago te sva bogatstva i blagodati na njihovim prostorima.