Privreda
16

Lagumdžija - Zeybekci: Saradnju BiH i Turske razvijati kroz povećanje investicija

Anadolija
Zeybekci i Lagumždija (Foto: Anadolija)
Zeybekci i Lagumždija (Foto: Anadolija)
Ekonomsku saradnju, između ostalog, treba nastaviti razvijati kroz povećanje obima trgovinske razmjene, uz smanjenja debalansa (deficita BiH) i rast obima turskih investicija u BiH, kazao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija tokom sastanka sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete ministra Zeybekcija i delegacije turskih privrednika Bosni i Hercegovini i susreta bosanskohercegovačkih i turskih privrednika koji se održavaju u Sarajevu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ministar Lagumdžija je posebno istaknuo prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Turske i ukazao na značaj daljnjeg jačanja ekonomske saradnje dviju zemalja.

Ocijenio je da ekonomsku saradnju, između ostalog, treba nastaviti razvijati kroz povećanje obima trgovinske razmjene, uz smanjenja debalansa (deficita BiH) i rast obima turskih investicija u BiH.

Ministar Zeybekci je najavio da će Vlada Republike Turske ohrabriti turske investitore da nastave sa ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu.

U tom smislu istaknuo je da se razmatra mogućnost da Vlada Republike Turske investitorima koji ulažu u BiH osigura poreske olakšice koje imaju kada ulažu u nerazvijene dijelove Turske, kao i da se za njihove investicije u BiH osiguraju povoljne kreditne linije. 

Lagumdžija je pozdravio činjenicu da dvije zemlje imaju veliki broj potpisanih bilateralnih sporazuma, koji predstavljaju okvir za daljnji razvoj odnosa, poput Sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede koji predstavlja dobru osnovu za unapređenje saradnje i privlačenju turskih investitora u ovom sektoru.

Naglasio je potrebu održavanja sastanaka Mješovite ekonomske komisije i Zajedničkog komiteta i pozdravio aktivnosti Poslovnog vijeća BiH - Turska za unapređenje trgovinskih i ekonomskih odnosa između poslovnih zajednica dviju zemalja.

Ministar Lagumdžija je ukazao na pogodnosti investiranja u infrastrukturu, poljoprivredu, energetiku, turizam, obrazovanje, zdravstvo i druge sektore u BiH, te uputio poziv turskim kompanijama da ulažu u izgradnju dionica koridora 5c, kojim bi slijedile primjer drugih turskih firmi prisutnih na ovom planu u BiH.

On je ponovio zainteresiranost BiH za podsticanje saradnje u energetskim projektima u BiH, Turskoj ili trećim zemljama, te posebno zainteresiranost za zajednički poslovni nastup bh. i turskih firmi na tržištima trećih zemalja, prenosi Anadolu Agency (AA)