Privreda
9

Lagumdžija u Dohi: Katar zainteresiran za investicije u Koridor 5C, energetiku i prehranu

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se u odvojenim susretima u Dohi, drugog dana zvanične posjete Državi Katar, gdje boravi sa delegacijom BiH, sa ministrom ekonomije i trgovine Države Katar Ahmedom bin Jassimom Al Thanijem i ministrom energetike i industrije Države Katar Mohammedom bin Salehom Al Sadaom.

Također, Lagumdžija se sastao sa predstavnicima Qatar Investment Authority (QIA), ključne katarske institucije specijalizirane za domaće i investicije u inozemstvu, te delegacijom Hassad Fooda, fonda za poljoprivredu Države Katar.

Lagumdžija je tokom razgovora sa ministrom energetike i industrije Države Katar Al Sadaom izrazio zadovoljstvo zbog predstojeće posjete visoke državne i privredne delegacije Države Katar, koju će predvoditi ministar vanjskih poslova Države Katar dr. Khalid bin Mohammed Al Attiyah sredinom maja, kojom prilikom će u Sarajevu konzorciju katarskih investitora biti predstavljeni konkretni projekti o mogućnostima investiranja u sektor telekomunikacija, transporta i infrastrukture – posebno Koridor 5C, energetska postrojenja, metalnu, prehrambenu, namjensku, drvoprerađivačku industriju i turističke potencijale BiH.

Također je predstavio mogućnosti i načine da Bosna i Hercegovina postane ključnim faktorom saradnje Katara sa svim balkanskim zemljama. Posebno je istaknuo značaj jučer potpisanog Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Kataru naročito ako se ima u vidu činjenica da je za naredne dvije godine Država Katar iskazala potrebu za upošljavanjem oko pola miliona radnika različitih profila.

Lagumdžija je tokom susreta sa ministrom ekonomije i trgovine Al Thanijem izrazio očekivanje da će se organizirati 4. sastanak Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju BiH i Katara na kojem bi se odlučivalo o projektima ulaganja u mala i srednja poduzeća, što je u skladu sa opredjeljenjem katarske strane da kroz finansiranje ovakvih projekata omoguće zapošljavanje, naročito mladih ljudi.

Predstavnicima Qatar Investment Authority (QIA) Lagumdžija je predstavio velike infrastrukturne i energetske projekte, načine podrške malim i srednjim poduzećima i ulaganja u finansijske projekte koji su u toku ili njihova realizacija tek predstoji. Radi se o projektima koje je pripremila ekspertna grupa koju su formirali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BiH.

Tokom razgovora sa delegacijom Hassad Fooda Lagumdžija je pozdravio inicijativu ovog fonda da investira u poljoprivredni sektor u BiH, kao i u proizvodnju hrane namijenjene katarskom tržištu kroz ulaganje u bh. kompanije koje proizvode hranu, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.