Novi nameti privredi
48

Kritike iz SDP-a: Privrednicima za zamjenu fiskalnih kasa žele uzeti 80 miliona KM

M. P.
Zastupnici SDP-a pozvali na poništavanje odluke (Foto: D. S./Klix.ba)
Zastupnici SDP-a pozvali na poništavanje odluke (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što je u oktobru 2020. godine na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH pao zakon o fiskalnim sistemima FBiH federalna ministrica finansija Jelka Milićević odlučila je da sama donese Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH, koji je objavljen 17. septembra u Službenim novinama.

Tim povodom Klub zastupnika SDP-a održao je danas konferenciju za medije na kojoj su istakli svoje neslaganje s ovom odlukom.

"U maju 2020. godine u Federaciji BiH bilo je više od 83.500 fiskalnih kasa i umjesto da Vlada FBiH ispuni obećanje i ukine određene fiskalne namete koje je obećala privrednicima, oni sada s resornim ministarstvom pokušavaju uzeti privrednicima skoro 80 miliona KM. Činjenica je da će ovom odlukom određena preduzeća, bliska vladajućem dvojcu - SDA i HDZ, biti bolja za tih 80 miliona KM", kazao je Elvir Karajbić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Pozvao je Karajbić federalnu ministricu da stavi van snage ovaj pravilnik, a njegov stranački kolega Irfan Čengić istakao je kako će ovom odlukom biti pogođeni i mali, ali i veliki privrednici, koji će morati mijenjati svoje kase.

"Veliki privrednici će morati zamijeniti čak stotine kasa i potrošiti ogroman novac za to. Ono čemu smatramo da bi se trebalo težiti jeste softverska fiskalizacija, na koju je Hrvatska već prešla, a koju u reformi provodi i Republika Srpska. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je sjedište firmi koje prave te kase u Hercegovini i da su bliske čelnicima HDZ-a pa nam je onda jasno kome se ovo namješta", poručio je Čengić.

Da ne može biti izgovor kako je ovo odluka ministrice Milićević i da i premijer Fadil Novalić mora biti uključen u sve kaže Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

"Ne može valjda ministrica sama u vladi donositi odluke. Neko ovim otima pare građanima ove zemlje, dok drugi šute. Novalić treba prestati da šuti i pozivamo i njega i ministricu da ponište ovu odluku, jer bi ona donijela ogromnu štetu privrednicima u Federaciji BiH", istakao je Mašić.