|

Krajem 2016. BiH zabilježila značajno intenziviranje vanjske trgovine

Krajem 2016. BiH zabilježila značajno intenziviranje vanjske trgovine
15
S
SRNA
12.3.2017. u 08:51
23
komentara
15

dijeljenja
Krajem 2016. BiH zabilježila značajno intenziviranje vanjske trgovine Foto: Arhiv/Klix.ba
Ekonomsku aktivnost u BiH u četvrtom kvartalu prošle godine obilježilo je značajno intenziviranje vanjske trgovine roba praćeno blagim povećanjem deficita, saopćeno je iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.
Tako je vrijednost robnog izvoza u četvrtom tromjesečju bila za 11,3 posto veća u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz na godišnjem nivou nominalno porastao za značajnih sedam posto, navodi Direkcija u informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja.

To je znatno iznad stopa iz prva tri tomjesečja prošle godine, kada je robni izvoz rastao po stopi od 2,6 posto, dok je robni uvoz nominalno stagnirao.

S druge strane, prerađivačka industrija je u četvrtom tromjesečju prošle godine bila približno na nivou iz 2015. godine i nije pratila snažan rast robnog izvoza.

Osim vanjske trgovine, određeno poboljšanje u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu je također ostvareno kroz intenziviranje rasta domaće potražnje.

Rast uvoza kapitalnih dobara od 4,2 posto u četvrtom tromjesečju je bio znatno iznad stope na kraju prošle godine od svega 2,6 posto.

Ovo bi, uz blagi porast građevinskih radova iz trećeg tromjesečja prošle godine, nakon šest negativnih kvartala, moglo ukazivati na zaustavljanje negativnog trenda investicija.

Uz to, značajan godišnji rast uvoza dobara široke potrošnje od približno šest posto ukazuje na moguće jačanje finalne potrošnje.

Na povećanje potrošnje u prošloj godini dodatno ukazuje jedanaestomjesečni rast prihoda od PDV-a od 3,2 posto kojima se upravo oporezuje finalna potrošnja.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...